3 svar
59 visningar
angelicahaggstrom 6
Postad: 30 mar 15:31 Redigerad: 30 mar 15:31

Argumenterande tal - för dödshjälp

Ska skriva ett tal om legalisering av dödshjälp i Sverige men behöver fler argument.

Hittills har jag:

- att man själv måste få bestämma över sin egna kropp och sitt mående.

- Resurserna som personen inte önskar kan gå till någon annan.

Har någon fler förslag? behöver få mycket argument för men också mot!!

Här är en debatt som var I SVT mellan en som förespråkar dödshjälp och en som är emot dödshjälp:

https://www.svtplay.se/video/28154684/motet/motet-sasong-1-avsnitt-15?modalId=ep34aXr

Kanske kan den inspirera?

 

Dessutom bör du kanske förtydliga om det handlar om passiv dödshjälp eller aktiv dödshjälp. Det är en viktig skillnad. (Även om jag gissar att det handlar om aktiv dödshjälp då passiv dödshjälp redan är legaliserat).

Välkommen till Pluggakuten! Ett argument för dödshjälp (när personen i fråga är mycket svårt sjuk) är värdighet och värdet ens liv har. En person som är mycket svårt sjuk kan behöva väldigt mycket hjälp för att kunna ta hand om sig själv, och för en person som vet att hen inte har så lång tid kvar i livet kan det vara en fråga om värdighet. Det kan vara mycket jobbigt att vara sjutton år gammal, och behöva få sina tänder borstade eller behöva ha kateter, och för en person som vet att det endast finns några månader kvar av ens liv kanske det är bättre att få bestämma själv när slutet kommer. 

Detta är inte ett argument emot personlig assistans, och alla upplever inte tandborstning eller kateter som något jobbigt för ens identitet, men det kan vara jobbigt för vissa personer. I princip kokar detta argument ned till att vara vid liv inte är något heligt – att det viktigaste i livet inte alltid är att leva så länge det bara någonsin går, utan att leva ett liv med bra livskvalitet så länge det går, och inte längre än så. Vad livskvalitet är kommer att variera från person till person, men en person som inte har några chanser till god livskvalitet bör inte tvingas att vara vid liv bara för sakens skull. Vad sedan god livskvalitet innebär är något som varje person i en sådan situation själv måste ta ställning till. För vissa personer kommer det kanske inte att vara värt att leva i ett år till, om det innebär exempelvis svår smärta eller mycket personlig assistans, medan det för andra personer absolut kommer att vara värt det. Oavsett vilket beslut personen väljer att ta, bör det ligga i deras händer. 

angelicahaggstrom 6
Postad: 30 mar 18:22

Tack för tipset och för lite nya perspektiv att se på saken :)

Svara Avbryt
Close