3 svar
5804 visningar
Mahnaz 7 – Fd. Medlem
Postad: 10 maj 2021 14:10

Argumenterande tal om att bevara språket

                                                 Svenska språket måste bevaras

Vi har förlorat något under de senaste 20 åren, den dyrbara rikedom som har byggts upp och vårdats av våra förfäder som på sin tur var allas sunda förnuft. Just nu har vi stått någonstans där mobiler, datorer och Tv-spel har distraherat oss så att vi inte ens märker förändringarna omkring oss. Hur är det möjligt? hur vi har tappat respekten för våra förfäders språk?

Numera har engelskan låneord i varannan mening blivit vanligt och även folk har accepterat att engelska ord blandas i vardagsspråket istället för att använda den svenska motsvarigheten. Det är inte längre viktig att försöka kommunicera grammatiskt korrekt, så länge vi kan få fram det vi vill säga.

språket är en av de viktigaste skatterna vi har som folk. Detta är inte bara av stor kultur betydelse, utan fungerar som ett slags lim som binder hela den svenska nationen samman. Jag tycker också att det skulle vara i allas intresse att bevara det svenska språket istället att ändra språket i den enorma takt vi gör idag.  För det är i slutändan det vi gör varenda gång vi byter ut ett ord vi kunde sagt på svenska mot ett engelskt ord, trots att det känns harmlöst. 

Vissa språkförbättringar är nödvändig men inte lika snabba som det är idag, eftersom när äldre människor har problem med att kommunicera med unga, inser vi att något är fel som inte står rätt till. Det är naturligt att den gamla skolan inte kommunicerar med språket på samma sätt, men det bör inte vara så mycket motsättning i språket att det är svårt att kommunicera mellan olika generationer.

Svårigheten för dagens unga är att snabb modernisering tar många möjligheter från unga människor. Sveriges mest inflytelserika Strindbergs verk inte finns längre på kartan att man få läsa, på grund av språksvårighet för han skrev för länge sen. Det är så för att svenska ord snabbt ersätts och glömmas bort idag. Tänk hur många böcker, hur många andra värdefulla verk är inte läsbara för vår unga generation.

EnApelsin 180
Postad: 10 maj 2021 14:13

Vad är det du undrar/ har för fråga?

Mahnaz 7 – Fd. Medlem
Postad: 10 maj 2021 14:16

Med språket behöver hjälp att använda bättre ord/gramatik för jag läser svenska som andra språk och har svårt med språket

EnApelsin 180
Postad: 10 maj 2021 17:16 Redigerad: 10 maj 2021 17:18

Aha, okej. Jag förstår inte riktigt vad du menar i första meningen med sunt förnuft. Menar du att språket hänger ihop med sunt förnuft?

Första meningen i andra stycket har lite grammatikfel. Skriv istället:

Numera har engelska låneord i varannan mening blivit vanligt och folk har även accepterat att engelska ord blandas i in vardagsspråket istället för att använda den svenska motsvarigheten. Det är inte längre viktigt att försöka kommunicera grammatiskt korrekt, så länge vi får fram det vi vill säga.

 

I tredje stycket har du också ett par grammatikfel:

Detta är inte bara av stor kulturell betydelse, utan fungerar som ett slags lim som binder hela den svenska nationen samman. ... Jag tycker också att det skulle vara i allas intresse att bevara det svenska språket istället för att ändra språket i den enorma takt vi gör idag.

 

I fjärde stycket skriver du "..inser vi at något är fel som inte står rätt till". Att något är fel/ inte står rätt till betyder samma sak så välj en av dem bara.

 

I femte stycket har jag lite svårt att förstå vad du menar i första meningen. Menar du att snabb modernisering även tar bort möjligheter för dagens unga? Här har du också lite grammatikfel, skriv istället:

Sveriges mest inflytelserika verk av Strindberg finns inte längre på kartan att man får läsa, på grund av språksvårigheter som beror på att han skrev för länge sen. Det är för att svenska ord snabbt ersätts och glöms bort idag. Tänk hur många böcker, hur många andra värdefulla verk som inte är läsbara för vår unga generation.

 

 

Jag tycker att ditt tal annars är väldigt bra. Du har ethos, logos och pathos. Du har tre tydliga argument (kultur, yngre missar möjligheter och det är svårt att kommunicera mellan generationer). Du bemöter även ett motargument. Bra inledning och avslutning. Jättebra! :)

Svara Avbryt
Close