1 svar
2567 visningar
bellisss är nöjd med hjälpen
bellisss 261
Postad: 16 feb 2022 16:57

argumenterande tal, språk och makt.

Hej! Jag ska skriva ett argumenterande tal med temat "språk och makt". Min tes var att "Utan språk har du ingen makt" men läraren ansåg att det var mer som en utredande tal/text. 

Jag behöver då förslag till vad jag kan ha för tes. All hjälp uppskattas!

 

Tack :)

Jonto 9430 – Moderator
Postad: 16 feb 2022 19:22 Redigerad: 16 feb 2022 19:22

Du behöver nog ha en tydlig åsikt eller tes. Det du kom på är lite allmänt och vagt.

Exempelvis: "Personer som behärskar språket väl kommer att ha större chans att få en hög position i samhället/högavlönat arbete."

Invandrare eller nyanlända har ofta svårt att få jobb. Att man behärskar språket sämre kan vara en förklaring eller att arbetsgivaren har förutfattade meningar om du exempelvis pratar med brytning.

Teser som bygger på detta skulle kunna vara "Företag måste våga anställa invandrare/nyanlända trots språkhinder. De kan lära sig språket på arbetsplatsen"

eller "Vi måste satsa mer på SFI(svenska för invandrare) för att kunna integrera invandrare i samhället"

 

Något annat som kan handla om språk och makt är de som har språksvårigheter, med skrivning eller läsning. De kan få svårt att ta del av skriftlig information i samhället och förstå dem ex. ansökningar, avtal, domstolsbeslut, myndighetsinformation med mer som är skriven på mer formell svenska.

En tes kopplat till det kan vara "Texter från myndigheter och samhällsinformation måste skrivas med ett enklare språk så att fler ska kunna klara av att ta del av dem"

eller "Många av dagens unga kommer få problem i framtiden om de inte klarar av att läsa och skriva texter på ett bra sätt. Skolan måste satsa mer tid på och ställa högre krav på läsförståelse och skrivning".

Svara Avbryt
Close