3 svar
158 visningar
Felicia7002 är nöjd med hjälpen
Felicia7002 10
Postad: 19 sep 19:29 Redigerad: 19 sep 19:30

Argumenterande text inledning

Jag ska skriva en inledning till en argumenterande text. Texten är emot koffein i skolan. Jag skulle uppskatta hjälp med att skriva den då jag inte har en aning hur jag ska skriva ett intresseväckande, inledande stycke tillsammans med en tes som säger emot koffein i skolan. Argument och motargument har jag koll på.

Vill någon hjälpa mig med vad inledningen kan innehålla för att väcka intresse eller kanske ge mig en första mening att börja med? :) (Jag går i 1an på SAM i gymnasiet, detta är ej ett stort arbete, men vill gärna göra det på bästa sätt)

Tack i förhand!!!

Jonto 8876 – Moderator
Postad: 19 sep 19:39

Ett alternativ att angripa sig en text kan vara att inte skriva från början till slut.

Om du har fått fram ett antal bra argument och motargument, börja skriv ned dem, ett stycke för varje argument. 

Det är oftast svårast med att börja en text och man blir lätt fast. Men man måste inte börja skriva inledningen. Skriv lite stycken till mitten av texten. Sen är det oftast enklare att skriva en inledning, för då vet man vad det ska vara en inledning till.

Om jag ska ge något tips för intresseväckande inledning så tror jag att igenkänningsfaktor är bra. Om vi tänker att den ska läsas av elever som också går i skolan, beskriv och måla upp en situation som de kommer att känna igen. I en inledning kan man också överdriva och spetsa till saker lite för att dra fokus. Kanske handlar inledningen om en eftermiddagslektion med prov där energin helt har gått ur hela klassen för att den kortvariga energin i all energidryck har gått ur. Eller så kanske den handlar om en lektion där alla eleverna är superspeedade av energidryck/koffein så att hela lektionen slutar i kaos. Eller för att vända på perspektiven om en kaffeberoende lärarkår som konstant sörplar kaffe. Jag tror i alla fall på att försöka måla upp en situation som man som läsare känner igen eller kanske reflekterar kring.

Felicia7002 10
Postad: 19 sep 19:41

Tack så jätte mycket för hjälpen! :)

Jonto 8876 – Moderator
Postad: 19 sep 19:45

Ingen orsak. Lycka till!

Svara Avbryt
Close