5 svar
272 visningar
Maha20 är nöjd med hjälpen
Maha20 150
Postad: 31 okt 2022 12:00

Arv och miljö

Två enäggstvillingar, med olika stor muskelmassa föder barn. De föder varsin son samtidigt. Kan man förutse om det kommer att bli skillnad mellan pojkarnas muskelmassa när de blir vuxna? 

Jag resonerar så:

Nej det kan inte. Killarna båda påverka sin muskelmassa genom både arv och miljö. Systrarna har icke samma man, så pappans anlag påverkar barnet. Systern som har större muskelmassa än sin syster, kommer föda ett barn som har som grund en större muskelmassa än sin kusin. Men detta kan också påverkas av miljön. Men i framtiden kanske kusinen tränar mer och få en större muskelmassa. 

Men jag tänker så att förvärvade egenskaper ärvs väl inte? Kan en person (i detta fall systern med större muskelmassa) som är muskulös och är stark, också föra vidare anlag för dessa egenskaper till sitt barn? Eller är den större systerns muskelmassa inte en förvärvd egenskap?

Teraeagle 20231 – Moderator
Postad: 31 okt 2022 12:31 Redigerad: 31 okt 2022 12:32

Två enäggstvillingar har i stort sett identisk arvsmassa, så de har samma anlag för att bygga stora muskler. Att den ena systern har större muskler måste då bero på miljön, dvs att hon helt enkelt tränar mer. Hennes muskler beror på miljön och egenskaper man får till följd av miljön för man inte vidare till sina barn. Sen är det precis som du säger att barnens pappor också tillför genetiskt material. Det kan vara så att den ena pappan för över anlag som ger större muskler medan den andra pappan inte gör det.

Maha20 150
Postad: 31 okt 2022 13:14

Jag förstår tack. Så en pappa som är väldigt muskulär kan inte få barn som har anlag för att denna också kan enklare bli muskulär när den blir äldre? 

Teraeagle 20231 – Moderator
Postad: 31 okt 2022 15:58

Han skulle kunna få det, men man vet inte om han är muskulär enbart på grund av träning (miljö) eller om han själv har anlag för att enkelt bygga muskler (arv). 

Maha20 150
Postad: 31 okt 2022 16:18

Pappan har stor muskelmassa till följd av träning - påverkar inte pappans arvsmassa - barnet ärver inte detta

Pappa har stor muskelmassa genom att han har ärvt de från föräldrar - barnet ärver detta

Är det rätt? (har lite svårt att förstå förvärvade egenskaper det är därför)

Teraeagle 20231 – Moderator
Postad: 31 okt 2022 16:22

Ja precis. Sen blir man väl inte muskulös bara för att man har gener för det, utan det lär ändå krävas träning. Det är just det som gör att det är svårt att veta vad som egentligen beror på arv och vad som beror på miljö.

Sen behöver det ju inte vara så att pappan skickar vidare just dessa arvsanlag till sina barn. Det är trots allt bara 50% av pappans arvsmassa som skickas vidare till barnet.

Svara Avbryt
Close