TomaterÄrFina är nöjd med hjälpen!
TomaterÄrFina 101
Postad: 25 jan 2019

Att ha ett vetenskapligt språk!

Hej! Jag har kollat runt olika sidor och klipp men ännu inte lyckats få ett klart vetenskapligt språk, har ni några sidor eller klipp som ni tycker förklarar bra eller har ni allmänna tips? Dessutom hur man ska tänka på att ha ett vetenskapligt språk när man skriver prov? 

Finns en hel del guider. Gäller detta grundskola, gymnasium eller högskole-/universitetsnivå?

Jonto 1665 – Gy-lärare (Ty)
Postad: 25 jan 2019 Redigerad: 25 jan 2019

Den här tycker jag ger en del konkreta exempel på hur man kan göra språket mer akademiskt/vetenskapligt.

http://skrivguiden.se/skriva/det-akademiska-spraket/

Generellt sätt, tänk på tydligheten , att informationen ska framgå tydligt utan fler ord än vad som behövs.

Ett vanligt misstag man gör när man skriver vetenskapligt är att man skriver för krångligt eller med för svåra ord. Talspråk, slang och informella ord ska undvikas men snarare ska språket vara tydligt, precist och okrångligt att följa med i.

Hur man skriver vetenskapligt varierar dock också mellan vad det är för text exempelvis om det är inom samhälle/humaniora eller inom naturvetenskapliga ämnen samt om det är en ren faktatext eller om det är en diskuterande text. 

Hur mycket egna analyser och slutsatser man kan, bör eller får göra kan variera. Däremot ska man försöka undvika att lägga till onödiga värderingar eller förstärka utan försöka vara nyanserad samt om man kommer med en analys eller en slutsats väl motivera den utifrån det som konstaterats

Här är en guide från universitetet men som jag tycker känns ganska bra. Alla sidor är inte viktiga för dig eftersom den i sin helhet handlar om akademiska uppsatser. Läs dock sidan 8-10 där de ger tips på hur man kan arbeta med det vetenskapliga språket framför allt och ger bra tips kring exempelvis bindeord och styckeindelning:

https://www.umu.se/globalassets/centralwebb/studentwebben/dokument/vi-hjalper-dig/180622_att-skriva-akademisk-text.pdf

Om du efter att ha tittat på detta har fler frågor kring  något av detta som du läst på länkarna och hur man kan använda sig av det, så fråga på!

TomaterÄrFina 101
Postad: 31 jan 2019

Tack!

Ingen orsak

Svara Avbryt
Close