Ahmad94 37
Postad: 26 jul 22:22

Att studera vidare efter yrkeshögskolan

God kväll

Jag kommer studera automationsingenjör robotik I Yrkeshögskolan, och planerar att när jag klar med utbildningen studera vidare till master till exempel, men jag har frågat om jag kan fortsätta studera efter Yrkeshögskolan examen och fick 2 olika svar .

1. första svaret var från antagnings team och de svarat att om jag vill studera vidare, måste jag göra eller ha kandidat examen från högskolan och Yrkeshögskolanexamen är inte samma kandidatexamen. men frågat andra och fick ett annat svar .

2. andra svaret var att jag kan studera vidare efter Yrkeshögskolan examen till example till master, men först måste jag göra kandidat examen, och för att göra det måste komplettera flera kurser efter Yrkeshögskolan examen, jag menar att jag inte behöver studera utbildning en gång till i högskolan , utan bara komplettera och göra kandidat examen.

jag vet inte vilket svar är rätt, så därför lagt till min fråga här hoppas att någon erfarn kan jag hjälpa mig

Fermatrix 7841 – Fd. Medlem
Postad: 27 jul 00:41

Det beror på vilken Master du ska läsa, men vad jag vet så kräver de flesta en kandidatsexamen, och det är inte samma sak som en yrkesexamen. Med det sagt så kan man också väga in erfarenhet i en ansökan. Att du ska behöva komplettera låter då som att du kompletterar kurser tills du har en kandidatexamen. Om du känner att du får en massa olika svar, prata då istället med programansvarige till den master du tänker söka och hör hur det står till. 

Ahmad94 37
Postad: 27 jul 00:59

Som jag förstår att om jag vill studerat vidare efter Yrkeshögskolan examen, då behöver jag inte studera en gång till utbildningen i universitetet.  Bara kurser som fattas och gör kandidat examen när jag redo. Stämmer det?

Tack för ditt Svar 

Beroende på hur generös studievägledaren/programansvariga är kan du behöva tillgodoräkna ett störra/mindre antal kurser. Efter det tror jag inte att du kan komma runt att behöva göra ett kandidatexamensarbete för att få plocka ut kandidatexamen. 

De formella frågorna åsido skulle jag säga att både kandidat och särskilt masterprogram kommer vara av en mer teoretisk natur än ett YH program, så jag tror att du skulle behöva läsa upp en hel del innehåll motsvarande ett kandidatprogram som skulle ge behörighet till mastern du vill gå. Försök gärna att hitta ett högskoleingenjörsprogram som liknar ditt YH program och tillgodoräkna upp till en sån, för de ger ju kandidatexamen. 

Hur lång är din YH utbildning? Det skulle hjälpa om den var lång, helst 3 år som en kandidatexamen.

Svara Avbryt
Close