6 svar
662 visningar
popodidi är nöjd med hjälpen!
popodidi 8
Postad: 19 okt 2019 Redigerad: 19 okt 2019

Behöver hjälp vid Etiskt Dilemma

Nedan presenteras ett etiskt dilemma. I ditt svar ska du utgå från de etiska modellerna (sinnelag-/avsiktsetik, regel-/pliktetik, konsekvensetik, dygdetik) och förklara hur varje etisk modell skulle resonera i denna situation.

Lisa och José har varit ett par i tretton år. De har tre barn: Amanda, Arian och Alexandra. José har de senaste två åren varit sjukskriven för utbrändhet. Lisa arbetar heltid som säljare. Familjens ekonomi har blivit kraftigt försämrad sedan José blev sjukskriven. Lisa upplever hemsituationen som påfrestande. I samband med en arbetsresa är hon otrogen. Efteråt känner hon dåligt samvete. Hon känner att hon har svikit José och barnen. Ett par månader efter otroheten berättar hon för José. Hon säger att hon ärligt ångrar sig och lovar att det aldrig kommer att hända igen. Hon menar det verkligen. José blir förkrossad. Efter detta blir deras relation ansträngd och de grälar ofta. Tillslut bestämmer de sig för att separera. Barnen får tillbringa varannan vecka hos Lisa och varannan vecka hos José. Barnen har påverkats i olika grad av separationen: Amanda och Arian mår dåligt av situationen – både av att bo varannan vecka och av att familjen inte längre är tillsammans. Alexandra tycker däremot att det är skönt att slippa allt gräl.

Gjorde Lisa rätt som avslöjade sin otrohet? Utgå från de etiska modellerna 

vt04 231
Postad: 19 okt 2019

Har du några tankar?

vt04 231
Postad: 19 okt 2019

vet du vad dom olika modellerna innebär?

popodidi 8
Postad: 19 okt 2019
viktoria0404 skrev:

vet du vad dom olika modellerna innebär?

inte riktig

vt04 231
Postad: 19 okt 2019
popodidi skrev:
viktoria0404 skrev:

vet du vad dom olika modellerna innebär?

inte riktig

sinnelagsetik = avsikter av handlingen d.v.s vad hade Lisa för avsikter, varför gjorde hon som hon gjorde

Pliktetik = Följer hennes handling regler eller plikter d.v.s finns det någon regel om detta, kanske någon oskriven eller någon lag

Konsekvensetik = vad ledde hennes handlingar till d.v.s dom skildes, var detta bra, dåligt, varför

Dygdetik = hur handlade Lisa, hur gjorde hon d.v.s var hon omtänksam, hur valde hon att agera

 

Försök nu att komma på argument utifrån alla modeller, e.x kan avsikterna vara goda, eller var dom dåliga också (sinneslagsetik) ledde detta till något positivt, eller något negativt också kanske (konsekvensetik) o.s.v

 

Det finns inga fel svar, så länge du kan förklara hur du tänkt och har argument bakom dina påstående.

Tog bort din dubbelpost till den här tråden. Det står i Pluggakutens regler att man bara skall ha en tråd om varje fråg. /moderator

Jonto 3205 – Gy-lärare (Ty)
Postad: 21 okt 2019 Redigerad: 21 okt 2019

Konsekvensetik: Här kan du helt enkelt titta på de olika konsekvenserna som nämns i texten. Vilka konsekvenser kan anses som bra och vilka kan anses som dåliga? Varför är de bra eller dåliga?

Sinnelagsetik: Det nämns inte så mycket om vad som är Lisas motiv eller avsikt. Var hennes avsikt verkligen att splittra familjen eller skapa gräl eller ville hon bara  följa sitt hjärta och trodde att det ändå skulle kunna bli bra för alla? Detta är knäckfrågan för att resonera utifrån sinnelagsetiken.

Regel-pliktetik: Som mamma så har Lisa ett ansvar för sin familj och att hennes barn ska må bra och en plikt att ta hand om dessa. Har hon brutit mot denna plikt genom att skapa denna situation? Det finns dock också en regel eller plikt kanske att man inte bör ha hemligheter för varandra i ett förhållande eller i en familj, är det då hennes plikt att berätta när hon gjort något som hon inte borde. Vilka plikter finns och vilka plikter kan anses viktigast att följa?

 

Sen finns som viktoria skriver ovan inga givna svar på detta.

Svara Avbryt
Close