7 svar
2226 visningar
xyz! 16 – Fd. Medlem
Postad: 19 okt 2018 17:40

Beslut inom Sverige och EU

Vilka likheter och skillnader finns mellan demokratin med anseende på hur Sverige och i EU fattar beslut. 

Jag har tänkt på att i Sverige så är det enklare att driva politiken jämfört med EU. Men jag skulle behöva lite mer fördjupning. 

Jonto 9353 – Moderator
Postad: 19 okt 2018 17:55

Hur tänker du att det är enklare att driva politik i Sverige. För vem är det enklare att driva politik?

xyz! 16 – Fd. Medlem
Postad: 19 okt 2018 18:00 Redigerad: 19 okt 2018 18:01

Jag tänker att det är enklare att driva politik i Sverige jämfört med EU eftersom där har man inte lika många olika åsikter. Inom EU så är det 28 olika länder som rösta fram olika lagar, det blir svårt att få majoriteten inom EU jämfört med Sverige. 

Men båda Sverige och fattar beslut med demokratiska modeller, jag skulle behöver hjälp med att se skillnad och likheter mellan dessa demokratiska modeller. Vad är svagheten med EU:s demokratiska modell jämfört med Sverige eller tvärtom. Vilken modell är egentligen mer demokratisk och mer effektiv?

Jonto 9353 – Moderator
Postad: 19 okt 2018 18:25

Jag skulle inte säga att det är svårare att hitta en majoritet för förslag inom EU även om det är fler som är med och diskuterar. Det blir ju dock en längre process att förbereda förslag och diskutera när man är fler. Däremot är det såklart så att det för en enskild medborgare i ett land är svårare att påverka beslut inom EU som ändå i längden kommer gälla för oss. Vi får visserligen välja i EU-valen ledamöter från våra partier till parlamentet men dessa vi väljer utgör endast 20 stycken av över 700, vilket gör att den representativa demokratin, att vi väljer representanter blir en längre arm och svårare för invånarna i länderna att påverka demokratiskt.

Annars ser på många sätt modellerna liknande ut med ett folkvalt parlament som fattar beslutet. Likt i Sverige har EU olika utskott som förbereder förslagen inför votering och diskuterar. 

EU har också en maktdelning men den ser något annorlunda ut än i Sverige. I EU finns ett ministerråd som består av företrädare för alla medlemsländers regeringar alltså typ som EU:s regering, dessa delar makt med parlamentet, precis som i Sverige. Till skillnad från i Sverige har dock ministerrådet beslutsrätt och är delaktig i beslutsprocesser, vilket inte regeringen i Sverige där parlamentet är de enda som har beslutande makt.

Jonto 9353 – Moderator
Postad: 19 okt 2018 18:26

 I frågan om vad som är mest demokratiskt eller effektivt är risken att man får olika bud från EU-motståndare och EU-positiva. EU anklagas ofta för att vara odemokratiskt,men jag vill inte ta ställning för det.

xyz! 16 – Fd. Medlem
Postad: 19 okt 2018 18:34

Skulle man inte kunna påstå att det är mer demokratisk system i Sverige jämfört med EU då folk påverkar mer var fjärde år?

Men vad är styrkorna och svagheterna i dessa modeller?

xyz! 16 – Fd. Medlem
Postad: 19 okt 2018 18:37
Jonto skrev:

 I frågan om vad som är mest demokratiskt eller effektivt är risken att man får olika bud från EU-motståndare och EU-positiva. EU anklagas ofta för att vara odemokratiskt,men jag vill inte ta ställning för det.

 Där är det jag vill komma fram till, varför är EU mer odemokratiskt. Om du inte kan ta ställning för, kan du i så fall ta ställning för båda för jag att jag ska förstå helhet är du snäll. Tack i förhand. 

Jonto 9353 – Moderator
Postad: 19 okt 2018 21:16

Det man kan invända mot EU är ju framförallt att den representativa makten hamnar långt bort. Vi i Sverige kan endast välja våra egna politiker men inte andras politiker som också sitter i parlamentet, makten över många frågor hamnar längre ifrån

Jag svarade i en annan av dina trådar som handlade om överstatlighet. Det finns ju mycket i EU:s sätt att besluta som utgör en viss överstatlighet, där beslut som EU tar påtvingas alla medlemsländer, även om alla inte är överens.

Mycket handlar egentligen om det  som heter "subsidaritet", det vill säga att besluten ska tas på rätt nivå och så låg nivå som möjligt. EU är effektivt vid hanteringen av frågor som är viktiga på internationell nivå ex. handelsregler, utrikespolitik, terrorbekämpning och sådant man måste vara överens om medan skatter och sjukvårsreformer bör tas på nationell nivå och andra saker på lokal nivå. Vissa menar att för mycket beslut har hamnat på EU-nivå som ur demokratisk synvinkel med tanke på subsidariteten borde fattas på lägre nivå medan andra menar att det är bra att fler beslut flyttar upp på EU nivå i en allt mer globaliserad värld.

EU:s modell och hur beslut tas där är ganska krånglig och jag vet inte hur mycket du redan känner till om hur arbetet i EU fungerar men bara faktumet att förfarandet från förslag till lagstiftningen inom EU är svårt att sätta sig in i kan vara ett problem om man exempelvis ska kunna granska eller ifrågasätta.

Lobbyorganisationer som ibland påverkar EU är ju också ett demokratiskt problem.

Svara Avbryt
Close