2 svar
125 visningar
Popexpressen 65
Postad: 14 jun 2019 Redigerad: 14 jun 2019

Betyg

Hej! När man sätter slutbetyg, tittar man då på vad eleven gjort i tidigare terminer? Om jag fått A på all uppgifter och prov jag gjort i den sista terminen men gjort en uppgift på B nivå i årskurs 8 är det rätt bedömning av läraren att ge mig ett B i slutbetyg? Och om jag fått A på alla skriftliga prov och inlämningar i slöjd i tidiga terminer men inte hunnit klart med en uppgift på grund av frånvaro denna termin är det då rätt bedömning att ge C?

Läraren ska titta på prestationer under alla terminer men lägga mer fokus på de prestationer som skett den just gångna terminen samt i slutet av årskursen. 

När man sätter ett slutbetyg så handlar det inte om att väga ihop ett antal tidigare betyg på uppgifter och prov. Det finns ett antal kunskapskrav som ska vara uppnådda för att få ett A. Om läraren ska kunna sätta ett A så måste du ha visat att du uppnår alla dessa. Om slutbetyget blir som du säger så kan det innebära att på uppgifterna där du fick B respektive C så testades några viktiga kunskapskrav där du inte nådde upp till A-nivå och som du heller inte visat på de uppgifter du fick A på. Så det är inte omöjligt att läraren har bedömt rätt.

Däremot så bör en lärare testa varje kunskapskrav flera gånger och ge flera chanser att visa upp att man kan nå kunskapskraven. För att vara säker på att det gått rätt till så bör du fråga läraren vad det är som du missat att uppnå för att få ett A och om du verkligen inte kan faktiskt ha nått upp till detta på någon av alla uppgifter som du fått A på.

Det går alltså inte för oss att säga om det är rätt eller fel utan att veta mer om det, utan det beror på vilka kunskapskrav som uppgifterna testat och som du uppnått. 

Popexpressen 65
Postad: 15 jun 2019

Tack så mycket jag förstår betygsättningen mer nu (:

Svara Avbryt
Close