3 svar
34 visningar
Olof02 är nöjd med hjälpen
Olof02 2
Postad: 2 jun 00:10

Betyg lägre än resultatet på kursprovet?

Hej!

Jag undrar om man kan få lägre slutbetyg än betyget man får på kursprovet i slutet av en kurs? Är det möjligt att ha F på de tidigare delproven och plugga en massor så att man får C-A och att man sen slutar med det som slutbetyg eller måste man kolla på alla prov?

Jonto 5452 – Moderator
Postad: 2 jun 00:24 Redigerad: 2 jun 00:24

Ja man kan få lägre betyg än på kursprovet. Läraren ska ta hänsyn till allt bedömningsunderlag.

Det är kanske också möjligt att höja sig till ett högt betyg genom kursprovet även om man haft lägre tidigare. Återigen ska dock läraren titta på helheten och allt bedömningsunderlag. Läraren behöver känna sig säker på att du uppfyller kunskapskraven för betyget och då räcker det kanske inte alltid att man visat det en gång vid ett tillfälle.

Däremot ert kursprov som testar de flesta kunskapskrav , omfattar mycket av kursen och sker i slutet av kursen, är det rimligt att låta väga tungt i bedömningen. Däremot exakt hur stor hänsyn man ska ta till det gentemot annat underlag, det måste läraren som har gjort och konstruerat provet bedöma. 

Olof02 2
Postad: 2 jun 00:30

Tack för snabbt svar! Det är nämligen så att jag har fått F(kan nästan räknas som E), D och E på delproven och ett stabilt C på kursprovet, även en presentation i matte 5 av en A uppgift framfördes men min lärare väljer att sätta mig på ett D. Antar att jag bara får acceptera det då?

Jonto 5452 – Moderator
Postad: 2 jun 00:36

Betyg ska ju i grunden sättas utefter kunskapskraven. 

Om du får ett D så betyder det alltså att det finns ett eller flera kunskapskrav som du inte har uppfyllt.

Du kan be läraren att förklara vilket eller vilka kunskapskrav som du inte uppfyllt och när dessa kunskapskrav testades. Det ska läraren kunna förklara.

Även om det ofta kan verka så för elever så är inte betygssättning att man har någon formel för att blanda ihop en massa betyg på olika uppgifter utan det handlar om vilka kunskapskrav som man har uppfyllt. Det som är lite knivigt är ju hur mycket och hur ofta man ska ha visat kunskaperna för att få betyg, räcker det med att ha visat varke sak en gång, två gånger, tre gånger eller ännu fler... 

Svara Avbryt
Close