10 svar
138 visningar
naytte 6134 – Moderator
Postad: 3 apr 22:51 Redigerad: 3 apr 22:52

Bevisa att mängden är en sigma-algebra

Halloj!

Jag håller på att ta mig igenom kapitel två av Measure, Integration & Real Analysis av Sheldon Axler. Nu diskuteras σ-algebror (vad i hela friden är plural av algebra?), och Axler påstår att följande mängd är en sådan:

Suppose XX is a set. Then the set of all subsets EE of XX such that EE is countable or XEX \setminus E is countable is a σ-agebra on XX.

Jag skulle vilja bevisa detta. Låt säga att vi betecknar vår mängd SS. För att SS ska var en σ-algebra på XX måste följande tre punkter gälla:

  • S\displaystyle \emptyset \in S
  • ESXESE \in S \implies X \setminus E \in S
  • Om E1,E2,...E_1, E_2,... är en följd element ur SS, så k=1EkS\displaystyle \bigcup_{k=1}^{\infty}E_k \in S

Angående punkt (1) så är den tomma mängden uppräknelig och en delmängd till XX och måste därför ligga i SS.

Här sitter jag dock fast. Jag vet inte hur man ska visa kriterium (2) eller (3) och skulle behöva lite vägledning!

Tomten 1911
Postad: 4 apr 08:12

För steg 2. Antag E uppr. Tomma mgden tillhör==>X tillhör. Låt därför X vara universet. Då är X-E = Ec  Om E är uppräknelig så är (X-E)c =(Ec) =E som tillhör sigmaalg.  Fallet Ec uppr är triv.

oggih 1616 – F.d. Moderator
Postad: 4 apr 08:31 Redigerad: 4 apr 08:40

Kriterium 2 är inte så svårt utan kräver bara lite mängteoretisk och logisk akrobatik. Här kommer ett försök, som kan ses som en mer utförlig version av det Tomten skriver:

Låt E vara ett element i S. Det betyder att något av följande fall gäller:

(a) E är uppräknelig.

(b) X\E är uppräknelig.

Vi vill visa att X\E är ett element i S. Enligt definitionen ska vi undersöka om X\E eller X\(X\E)=E är uppräkneliga. Den förstnämnda är uppräknelig i fall (b), och den sistnämnda är uppräknelig i fall (a). Alltså ligger X\E i S oavsett om vi är i fall (a) eller (b).

oggih 1616 – F.d. Moderator
Postad: 4 apr 08:37 Redigerad: 4 apr 08:40

Kriterium 3 kräver att du ska undersöka om unionen eller komplementet av unionen är uppräkneliga.

Följande mängdteoretiska frågor kan vara en hjälp på traven:

  • Är unionen av uppräkneligt många uppräkneliga mängder alltid uppräknelig?
  • Hur kan Xk=1EkX\setminus\bigcup_{k=1}E_k uttryckas i termer av XEkX\setminus E_k? (Rita ett vendiagram för fallet med en union av två mängder för att få inspiration.)
naytte 6134 – Moderator
Postad: 5 apr 01:38 Redigerad: 5 apr 01:40

Snyggt angående kriterium (2)! Det känns helt trivialt nu när jag ser det.

Angående kriterium (3) så är väl svaret ja, unionen av uppräkneligt många uppräkneliga mängder är alltid uppräknelig. Om vi säger att E1:={e1,1,e1,2,...},E2:={e2,1,e2,2,...}E_1 := \{e_{1,1}, e_{1,2},...\}, E_2 := \{e_{2,1}, e_{2,2},...\} och så vidare, så har vi:

k=1Ek={en,k:n,k}\displaystyle \bigcup_{k=1}^{\infty}E_k=\{ e_{n,k}:n\in\mathbb{N},k\in\mathbb{N} \}

Vi kan skapa en unik mappning en,k(n,k)e_{n,k} \mapsto (n,k), och varje (n,k)(n,k) kan vi sedan mappa till ett naturligt tal. Således borde varje en,ke_{n,k} gå att mappa mot ett naturligt tal, så det existerar någon bijektion g:k=1Ekg: \bigcup_{k=1}^{\infty}E_k\to \mathbb{N}.


Vi vet samtidigt att om E1,E2,E3,...XE_1, E_2, E_3,... \subseteq X, så har vi:

k=1EkX\displaystyle \bigcup_{k=1}^{\infty}E_k\subseteq X

Så vi har (1) k=1Ek\bigcup_{k=1}^{\infty}E_k är uppräknelig, och (2) k=1EkX\bigcup_{k=1}^{\infty}E_k\subseteq X. Innebär inte detta per definiton av SS att k=1EkS\bigcup_{k=1}^{\infty}E_k \in S?

oggih 1616 – F.d. Moderator
Postad: 5 apr 01:50 Redigerad: 5 apr 01:52

Bra! Därmed har du visat om alla mängderna E1,E2,E3,E_1, E_2, E_3, \ldots är uppräkneliga, så är unionen k=1Ek\bigcup_{k=1}^\infty E_k uppräknelig och alltså ett element i SS.

Men vad händer om någon mängd EkE_k inte är uppräknelig?

naytte 6134 – Moderator
Postad: 5 apr 02:46

Då vet vi enligt antagande att XEiX \setminus E_i (låt säga att EiE_i är den icke-uppräkneliga mängden) är uppräknelig. Om:

k=1EkS\displaystyle \bigcup_{k=1}^{\infty}E_k \in S

måste antingen k=1Ek\bigcup_{k=1}^{\infty}E_k vara uppräknelig, eller så måste Xk=1EkX \setminus \bigcup_{k=1}^{\infty}E_k vara det. I vårt fall måste vi visa att det sistnämnda är uppräkneligt. Om något element EiE_i ur vår följd inte är uppräknelig, måste dess komplement XEiX \setminus E_i vara det. 

Men längre kommer jag tyvärr inte.

Tomten 1911
Postad: 5 apr 07:23

En union av mängder är inte beroende av i vilken ordning unionen tas. Låt B vara delmängden av index sådana att i tillhör B ==> X-Ei uppräknelig. Då är hela unionen = unionen av de E för vilka i tillhör B och unionen av de i som tillhör  Bc.  M a o får unioner omordnas till skillnad från  t ex betingat konvergenta serier. 

oggih 1616 – F.d. Moderator
Postad: 5 apr 10:55 Redigerad: 5 apr 10:56
naytte skrev:

Om något element EiE_i ur vår följd inte är uppräknelig, måste dess komplement XEiX \setminus E_i vara det. 

Bra! Och där är du nästan klar!

Det gäller ju att Ei k=1EkE_i\subseteq  \bigcup_{k=1}^{\infty}E_k så det måste gälla att Xk=1EkXEiX \setminus \bigcup_{k=1}^{\infty}E_k\subseteq X\setminus E_i. Eftersom en delmängd av en uppräknelig mängd alltid är uppräknelig följer det att unionen tillhör SS.

naytte 6134 – Moderator
Postad: 5 apr 13:19

Snyggt!

Lurigt exempel från Axler, men nu är jag med på logiken!

Tack för hjälpen, @oggih och @Tomten!

oggih 1616 – F.d. Moderator
Postad: 5 apr 15:33 Redigerad: 5 apr 15:35

Följdfråga/utmaning: Låt X=X=\mathbb{R} och låt SS vara σ-algebran vi har diskuterat i tråden. Kan du hitta en funktion :S[0,1]\mathbb{P}\colon S\to [0,1] som gör (,S,)(\mathbb{R},S,\mathbb{P}) till ett sannolikhetsrum?

Svara
Close