naytte

naytte

Vid frågor om moderering eller generella mattefrågor är det bara att dra iväg ett PM! Be mig inte svara i trådar via PM, då blir jag som en trotsig femåring.


Är en tredjeårsnaturare som har stort intresse för matematik och tyska... Kemi har visat sig vara rätt intressant det med. Kan inte uttrycka hur tacksam jag är för detta forum!

Är blivande student som ska studera kemiteknik! Spelar mycket CS på fritiden och läser gärna manga (vilket min profilbild kanske lät förmoda) och viss vanlig litteratur. Just nu tar jag mig igenom Frieren och är på sista bandet i Metro-serien av Dmitrij Gluchovskij. Man ska njuta och uppskatta böcker, inte konsumera dem. Jag tycker att de som trycker flera böcker i veckan läser fel. De tar sig inte tiden att uppskatta och avnjuta författarens verk.

Jag har en väldigt beteendeekologisk syn på människan - jag tror att hennes handlande för det mesta är bestämt evolutionärt och att sociolaisering spelar endast en liten roll.


Min favoritaktivitet är att behandla Leibniz notation som ett bråk bara för att ge andra matematiker hjärtklappning. Leibniz själv tyckte att hans differentialer var algebraiska objekt och jag köper det. Heja Robinsson!


Skapare till tråden FAQ: Vad behöver jag kunna inom ämnet tyska? (nya inlägg på G)


Ett särskilt stort tack går ut till:
@Teraeagle, @mag1, @D4NIEL och @oggih


Håller på att grotta ned mig i måtteori just nu, och jag känner på mig att det kommer ta några månader minst. Första gången jag får jobba med rigorös matematik på riktigt. Använder boken Measure, Integration & Real Analysis av Sheldon Axler.


För alla rigorösa matematiker som råkar läsa detta kommer jag göra något som antagligen (förhoppningsvis) kommer orsaka viss hjärtklappning:

limxlnxlnx+1=ln()ln()+1=+1=1\displaystyle \lim_{x \to \infty} \frac{\ln x}{\ln x+1}=\frac{\ln(\infty)}{\ln(\infty)+1}=\frac{\infty}{\infty+1}=1

Min intuitivia förklaring till varför detta fungerar är att oändligheterna man får ut ur logaritmerna är av samma "storleksordning". Därför får man dela med \infty. I själva verket blir symbolen \infty lite tvetydig, eftersom oändligheterna i argumentet till logaritmerna inte är samma som oändligheterna efter det andra likhetstecknet. 

I talsystem med infinitesimaler och deras multiplikativa inverser skulle man (kanske?) kunna göra så här:

limxlnxlnx+1=ln(ω)ln(ω)+1=ω2ω2+11\displaystyle \lim_{x \to \infty} \frac{\ln x}{\ln x+1}=\frac{\ln(\omega)}{\ln(\omega)+1}=\frac{\omega_2}{\omega_2+1}\approx1

För några oändligheter ω\omega och ω2\omega_2. I sista ledet konstaterar vi att kvoten skiljer sig infinitesimalt från 11. Kanske var sjuttonhundratalsmatematikerna ändå något på spåren...

Moderator
4221 inlägg
Blev medlem: 30 aug 2021
Senast inloggad: 20 minuter sedan

Trådar naytte deltar i

Close