malzen 3
Postad: 5 jan 19:46

Bilda regering

Hej allesammans! Jag har denna uppgift i samhällskunskap 1B och har kommit en bit men har fastnat på vilken typ av politik denna regering ( MP + S ) skulle kunna driva, tacksam för hjälp :)

c, Året är 2022. Din uppgift är att sätta samman ett efter svenska förhållanden trovärdigt regeringsalternativ utifrån följande mandatfördelning (se nedan). Motivera varför du anser att ditt förslag är rimligt och vilken typ av politik denna regering skulle driva. Siffrorna efter respektive parti representerar hur många mandat i riksdagen de fick i det fiktiva valet 2022.

Jonto 6328 – Moderator
Postad: 5 jan 20:19 Redigerad: 5 jan 20:19

Är det en majoritetsregering? Om de inte är en majoritetsregering så måste de ta hänsyn till andra partier.

 

Det finns ett bra tips. Socialdemokraterna och Miljöpartiet har regerat tillsammans redan under perioden 2014-2021. Du kan titta vilken politik som dessa regeringar har fört. Det är rimligt att en ny sådan regering för en liknande politik, (även om de nu varit i ett samarbete med V(2014-2018) respektive med L och C(2018-2021) också). På dessa wikipediasidor så kan du läsa vilken politik regering fört på olika områden väldigt utförligt under avsnittet "Regeringens politik":

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Regeringen_L%C3%B6fven_I

https://sv.wikipedia.org/wiki/Regeringen_L%C3%B6fven_II

 

Om man inte är beroende av C och L så är det troligt att en majoritetsregering med S och MP skulle fokusera lite mer på fördelningspolitik och genomföra reformer som ligger något mer till vänster, att exempelvis höja skatterna på höga inkomster, fastigheter eller återinföra värnskatten. Kanske skulle det också vara möjligt för miljöpartiet att få igenom fler miljöreformer eller miljöskatter. Man skulle kanske fokusera mer på arbetare och arbetstagrae och mindre på stöd och reformer för företag, vilket C drivit hårt under senaste perioden.

malzen 3
Postad: 5 jan 20:48

Tack Jonto för hjälpen, uppskattas! :) 

Jonto 6328 – Moderator
Postad: 5 jan 21:03

Ingen orsak

Svara Avbryt
Close