12 svar
2013 visningar
Piriformis är nöjd med hjälpen
Piriformis 7 – Fd. Medlem
Postad: 19 aug 2018 18:08

"Bjud din jäst på mat"- hemlaboration

Hej,

jag har genomfört en hemlaboration som går ut på att undersöka eukaryota celler (jästsvamp) genom att undersöka pH i tre bägare. Bägare 1) innehåller vatten+jäst+glukos, bägare 2) innehåller vatten+jäst och bägare 3) innehåller glukos. 

Min hypotes var följande; 

·       bägaren med jästsvamp och glukos kommer att bli sur då det bildas koldioxid och etanol, då koldioxiden tillsammans med vatten bildar kolsyra, H2CO3.

·       Bägaren med jäst kommer att bli sur då jästen kommer att fermentera i vattnet.

·       Bägaren med glukos kommer att vara neutral då vatten är neutralt och då pH-värdet inte kan påverkas av sockermolekyler, då de inte ändrar mängden hydroxidjoner eller protoner i vattenlösningen.

 

Efter att ha mätt pH i respektive bägare var samtliga bägare sura (1) jäst+glukos ca pH 5, 2)jäst ca pH 6 och 3) pH 5).

Frågor:

Kan bägaren som endast innehåller jäst+ vatten fermentera? Stämmer pH 6?

Tänker jag rätt i min hypotes och har lyckats klanta till det vid mätningarna? Resultatet gör mig konfunderad.

Glukos skall väl inte kunna påverka pH i kranvatten? Kranvatten bör ha ca pH 7...

Tacksam för svar! 

Mvh Piriformis

Smaragdalena 78518 – Lärare
Postad: 19 aug 2018 18:33

Kranvatten bör ha ca pH 7...

Nja, det där är inte alltid sant. Oftast är vattnet ganska basiskt när det lämnar vattenverket, för om man har gamla rostiga järn-ledningar kommer vattnet att bli surare och surare ju längre bort man kommer, och om inte vattnet skall vara alldeles för surt för konsumenterna längst bort, behöver det vara lite åt det basiska hållet från början.

Mätte du pH på vattnet innan du tillsatte jästen? Om inte, kan du mäta pH i kranvattnet nu?

Piriformis 7 – Fd. Medlem
Postad: 19 aug 2018 18:44

Tyvärr har jag slut på pH-stickor, så det blir svårt.. Kan ordna nya stickor imorgon först men det löser sig! 

hm, pH 5 i dricksvatten? Låter inte det lite väl lågt? Har jag förstått det rätt när jag påstår att glukos inte skall kunna påverka pH-värde?

Kan jäst+vatten fermentera utan tillsats av glukos? Jag läste att jäst har energilager som den kan förbruka om den inte har tillgång till mat vilket skulle kunna sänka pH-värdet i vattnet.

Tack för snabbt svar!

Mvh Piriformis

Smaragdalena 78518 – Lärare
Postad: 19 aug 2018 19:04

Kollade just min kommuns hemsida, och de skriver att kommunens vatten har pH = 8. Jämfört med det låter pH = 5 väldigt surt.

Piriformis 7 – Fd. Medlem
Postad: 19 aug 2018 19:05

Har jag förstått det rätt när jag påstår att glukos inte skall kunna påverka pH-värde?

Mvh Piriformis

Teraeagle 20234 – Moderator
Postad: 19 aug 2018 19:12
Piriformis skrev:

Har jag förstått det rätt när jag påstår att glukos inte skall kunna påverka pH-värde?

Mvh Piriformis

 Ja

Piriformis 7 – Fd. Medlem
Postad: 19 aug 2018 19:16

Kan jäst+vatten fermentera utan tillsats av glukos? Jag läste att jäst har energilager som den kan förbruka om den inte har tillgång till mat vilket skulle kunna sänka pH-värdet i vattnet.

Mvh Piriformis

Teraeagle 20234 – Moderator
Postad: 19 aug 2018 19:21

Jo, det är en möjlig förklaring. Egentligen behöver inte jästen fermentera något, utan det räcker med att svampcellerna släpper ut något surt ämne i vatten som de hade i sig från början. Ytterligare en förklaring kan vara att det finns rester av sura ämnen från tillverkningen av jästen. Den är ju inte 100,00 % ren.

Piriformis 7 – Fd. Medlem
Postad: 19 aug 2018 19:22

Tusen tack för snabba och bra svar! 

mvh Piriformis

signemattssoon 2 – Fd. Medlem
Postad: 6 okt 2019 20:45

Cirka 22 grader varmt vatten använde jag mig av för att göra samma laboration. Färgen blev åt gröna hållet när jag blandade jäst och vatten, alltså basiskt. Stämmer det eller har jag gjort fel i laborationen?

Teraeagle 20234 – Moderator
Postad: 6 okt 2019 21:15
signemattssoon skrev:

Cirka 22 grader varmt vatten använde jag mig av för att göra samma laboration. Färgen blev åt gröna hållet när jag blandade jäst och vatten, alltså basiskt. Stämmer det eller har jag gjort fel i laborationen?

Om du använde BTB som indikator och lösningen blev grön så innebär det att den höll neutralt pH. Det är ungefär vad man kan förvänta sig. Tidigare inlägg i tråden handlar om varför man istället skulle kunna få ett surt pH.

signemattssoon 2 – Fd. Medlem
Postad: 7 okt 2019 14:12
Teraeagle skrev:
signemattssoon skrev:

Cirka 22 grader varmt vatten använde jag mig av för att göra samma laboration. Färgen blev åt gröna hållet när jag blandade jäst och vatten, alltså basiskt. Stämmer det eller har jag gjort fel i laborationen?

Om du använde BTB som indikator och lösningen blev grön så innebär det att den höll neutralt pH. Det är ungefär vad man kan förvänta sig. Tidigare inlägg i tråden handlar om varför man istället skulle kunna få ett surt pH.

Men jäst har ph-värde 6,4. Varför blir det neutralt då? borde det inte bli lite surt?

Teraeagle 20234 – Moderator
Postad: 7 okt 2019 14:23

BTB har ett omslagsintervall på pH 6,0-7,6. Lösningen kanske inte har exakt neutralt pH (7,0) men tillräckligt nära för att BTB ska visa neutral grön färg.

https://www.formelsamlingen.se/alla-amnen/tabeller/kemi/syra-bas-indikationer 

Svara Avbryt
Close