Santa är nöjd med hjälpen
Santa 54
Postad: 30 maj 23:07

Brott av män och kvinnor

Hej alla

Jag går i åk 7 och skulle vilja ha hjälp med frågan här nedan :

Varför begår män fler brott än kvinnor?

Jag har försökt komma fram till svaret och skrev i provet så här :

För att män går ut mer medan kvinnor är hemma med barn.

Svaret blev fel och min lärare sa att det är igenom kulturen och om hur vi lever.

Imorgon har jag omprov och skulle gärna vara tacksam ifall någon kunde hjälpa mig med svaret för frågan, tack på förhand

zahra abdullah 93
Postad: 30 maj 23:36 Redigerad: 30 maj 23:44

jag tror eftersom när de är små så lär/leker de vålds leker och det är mer okej för de att vara våldsama och kanske till och med rolig. och att män gör grövrare brott än kvinnor,desto grövrare brott det är desto tydligare skillnad det är.

Märklig fråga, ärligt talat, med tanke på hur komplicerad frågan är, samt att jag är osäker på om det ens är sant inom alla typer av brott. I princip kokar frågan ned till: varför begår personer brott? Och i princip är svaret på den frågan "En blandning mellan gener, miljö och sammanhang, men vi vet inte exakt". 

Kanske är högre nivåer av testosteron en del av anledningen till varför män ofta begår fler våldsbrott. Kanske är bristande impulskontroll vanligare hos män. Kanske är en del av anledningen att pojkar i mindre utsträckning får lära sig känna och hantera sina känslor, vilket i sin tur kanske leder till att det är högre risk att få utlopp för jobbiga känslor genom våld. Kanske är det ett resultat av att pojkar presterar allt sämre i skolan. Kanske inget av detta. Notera även att det är svårt att generalisera över alla män. Det är ändå några miljarder personer vi pratar om, som jämförs med några miljarder andra personer; var och en med sina egna liv, med egna förutsättningar och motsättningar, både biologiska och miljömässiga, och då är inte ens kategorin "män" särskilt lätt att definiera.

Det skrivs doktorsavhandlingar om kriminalitet och kopplingar till kön och andra faktorer. Märklig fråga att ställa på ett prov, om du frågar mig.

Santa 54
Postad: 31 maj 00:16

Så hur ska jag kunna svara på frågan i provet, inga tips eller åsikter

Jonto 5457 – Moderator
Postad: 31 maj 02:29

Man kan ju såklart fundera kring teorier, idéer och förklaringar men det är lätt att det blir väldigt lekmannamässigt och bara lösa fördomar/hypoteser som inte bygger på fakta. 

Det finns som Smutsvtätt säger forskning på detta plan som går att läsa. 

Om man ska göra lite lekmannateorier så kom ju Smutsvtätt med teorin om testosteronnivåer som förklaring till vissa brott. 

Om jag ska lansera en lekmannateori som bygger på miljöaspekten så skulle jag säga att grupptryck påverkar rejält. I ungdomsgäng som består av främst killar så byggs ibland en kultur upp där man ägnar dig åt kriminalitet, förhärligar kriminalitet eller där det blir en normalitet. Att det är en del inga män som begår brott, inspirerar sedan även fler i deras kretsar. Jag tror också det kan hänga ihop med att killar idag har svårt att lyckas i skolan, har sämre skolresultat och närvaro i skolan och då finns större risk att hamna snett i livet på den kriminella banan.

Detta är dock teorier som jag har inget stöd för och som är mer av en gissning och generalisering. Som Smuttvätt säger så är detta rätt komplext. 

Santa 54
Postad: 31 maj 16:20

Nu förstår jag, tack så mycket

Jonto 5457 – Moderator
Postad: 31 maj 16:29

Ingen orsak

Svara Avbryt
Close