14 svar
202 visningar
Dramsey 12
Postad: 17 sep 2019

Byta till natur?

Hej! Jag hade skrivit ett inlägg tidigare, men den verkar ha raderats. Kortfattat, så går jag nu i ettan på ekonomiprogrammet. Min klass är ”skön”, alltså att jag har många vänner och så, men de är extremt  lata och har en väldigt negativ syn på skolan. Jag frågade min Syv idag, och fick veta att det finns möjlighet att byta till natur internationell. Problemet är som följande: jag är ganska bra på matte (hade A i grundskolan) och känner mig inte stimulerad på ekonomi. Jag är bra på So ämnena och ekonomi ämnen, (hade A i alla so ämnen och älskar ekonomi). Jag är helt ok på no ämnena, (hade B i alla, men missade A med ett poäng på alla prov, saknar dock ett genuint intresse för ämnet). Alltså, så älskar jag matte och so ämnen, men jag tycker inte om no ämnena lika mycket. Jag tycker att min klass är väldigt dålig ur ett studieperspektiv och vill gärna gå med andra ambitiösa elever. Värt att notera att jag vill få A i det mesta för att komma in på handels. Vad tycker ni? 

Qetsiyah 1740
Postad: 17 sep 2019

Vilken studieglöd du har. 

Asså det är så svårt att säga. Är bokstavligen hela klassen så eller finns något fåtal klasskamrater som lever upp till dina förväntningar? Det med att natur är bredare spelar ju ingen roll för dig om du är dödssäker på att du vill gå handels.

Att ha bra och smarta vänner är viktigt för plugget. 

Vilken engelsk natur? Vilken skola? Vilken skola går du nu? Hur lång tid har du att tänka på saken? Pratar vi Stockholm?

Dramsey 12
Postad: 17 sep 2019

Det är en annan som har samma inställning som mig.  Skolan ligger inte i närheten av Stockholm. Tycker du att det är väldigt viktigt med smarta vänner? Vet ej om jag vågar chansa på natur, är osäker på om jag hade klarat av A i nästan alla ämnen. Tack för svar!

Man kan välja att syssla med något helt annat efter att ha gått natur, jag känner t ex en juridikprofessor som läste natur på gymnasiet. Och Sverige har haft åtminstone en statsminister som har läst natur (jag tänker på Fredrik Reinfelt).

Qetsiyah 1740
Postad: 17 sep 2019

Att det finns en är så mycket bättre än noll, verkligen. Om du i övriga anseenden tycker att denna person är värd att bli vän med så skulle jag stanna kvar och överleva så gott det går. Sen får du ju skilja på de som ligger efter men är villiga att lära och de som helt enkelt inte bryr sig ett smack, du kan alltid få med och smitta av din studieglöd på någon annan, så blir ni fler så att säga.

Jag vill bara förtydliga det också, att skolan du nu erbjuds en plats på (i alla fall har ett rykte om) är en ambitiös skola allmänt?

Dramsey 12
Postad: 17 sep 2019

Ja, jag känner själv att det är nog smartast att göra så. Skolan jag går på är inte känd för att vara full av ambitiösa elever, det är helt enkelt en vanlig skola.

Så är det ibland. Min erfarenhet är att eleverna blir något mer studiemotiverade och mer seriösa desto längre man kommer in i gymnasiet; så det kanske blir annorlunda sen. Se dock till att lärarna ger dig utmaningar och stimulans i de ämnen du behöver; det är viktigt. Bra lärare är också en viktig faktor i ditt val.

Jag var i princip i samma situation som du var. Jag var också väldigt duktig i matte i årskurs 9 och vann distriktsmästerskapet i det. Just då var jag dock mer intresserad av samhällskunskap och andra SO-ämnen och tyckte naturämnena inte var speciellt roliga även om jag hade högsta betyg i de också. Jag valde samhällsprogrammet och ångrade inte det. Det var fler där som även om inte alla var superambitiösa åtminstone tyckte om att diskutera politik och samhällsfrågor. Matematikkurserna var helt okej, även om de inte hade samma fokus som natur. Jag fick läsa Ma 1b,2b och 3b. Efter gymnasiet läste jag upp Ma4 på Komvux. Sen hittade jag tillbaka till matematiken som jag i grunden älskar. Jag har sen på universitet läst både matematik, språk och samhällsämnen.

Det jag vill förmedla är att vägarna ligger öppna oavsett var du väljer att gå. Välj därför det som känns bäst i stunden. Kanske kan du få hänga med en dag på natur för att se hur det är och lättare känna vad som känns bäst. Att ha en klass man trivs med, ett bra klimat och roligt ska du dock inte underskatta. Det hjälper också indirekt att prestera.

Dramsey 12
Postad: 17 sep 2019

Tack för ett väldigt bra svar. Jag gillar att plugga, men vet ej om jag kan få nästan alla A, med tanke på att det finns kurser som fysik, kemi och biologi, som inte är mina favorit ämnen. Kan man plugga sig till A, eller krävs det ett intresse? 

Teraeagle 8437 – Moderator
Postad: 17 sep 2019

Kemi och fysik är väl smått ökända för att vara bland de svårare ämnena på gymnasiet, och det kan nog ligga en hel del i det. Det finns lättare kurser att läsa om syftet enbart är att få så många A:n som möjligt. Jag hade inte valt natur om jag inte hade ett genuint intresse för ämnena, eller i alla fall ett intresse att lära mig dem

oggih 465 – F.d. Moderator
Postad: 18 sep 2019 Redigerad: 18 sep 2019

Hm, låter som ett svårt val. Jag håller med om det som har skrivits hittills i tråden, men har också några allmänna kommentarer:

  • Prova gärna att gå en eller ett par dagar med naturklassen, och se hur det känns! Det är så klart svårt att få en heltäckande bild av hur folk är på bara några dagar, och det finns en risk att folk kommer vara lite blyga och avvaktande i början när det kommer en ny person, men kanske kan du ändå få en övergripande känsla för hur stämningen i klassen är?
  • En fördel med att läsa natur är att du får mer matematikkurser på det viset, vilket jag tror du kommer få stor nytta av om du går vidare och läser ekonomi efter gymnasiet. Det är så klart individuellt vad man har lätt eller svårt för, men för många som läser grundkurserna i ekonomi på universitetet verkar matematiken snarare än den ekonomiska teorin vara den största svårigheten. Om du stannar på ekonomi kan det vara värt att undersöka möjligheten att läsa Matematik 4 som något slags individuellt val (har för mig att det finns på en del skolor?).
  • Om du läser natur får du bredare behörighet. Speciellt får du behörighet till mer tekniska ekonomiutbildningar som industriell ekonomi, vilket kanske kan vara bra. Dock går det alltid att komplettera på komvux eller läsa ett tekniskt basår om det skulle behövas.
  • Det är så klart lättare att få höga betyg i kurser som man är genuint intresserad av. Tycker du naturämnen är tråkigt och du samtidigt vill ha ett högt betygsnitt kommer det ju bli mycket jobbigare för dig att läsa natur än samhälle.
  • Det är mycket mer fokus på beräkningar i fysiken och kemin på gymnasiet än det var på högstadiet, så det finns en liten chans att du kommer gilla de ämnena mer än du tror! :-)
  • Det brukar vara enklare att plugga hårt om man har ambitiösa studiekamrater runtomkring sig.
  • Om jag var du skulle jag inte tänka för mycket betygsstrategiskt, utan i stället fokusera på var du tror att du kommer trivas bäst, ha roligast och utvecklas mest som människa. I detta ingår så klart både att läsa saker som man gillar, men också att ha människor runtomkring en som är på samma våglängd som en själv, och där måste du nog själv känna efter vad som är viktigast för dig. 
  • Kom igåg att ett högt slutbetyg är inte det enda sättet att komma in på en utbildning. Det finnns ju även högskoleprovet och komvux.
Dramsey 12
Postad: 18 sep 2019

Fantastiska svar! Ett stort tack till alla, som tagit tiden att sätta sig in i min situation och har försökt att hjälpa mig. Har valt att byta till natur idag, börjar imorgon. Jag tror att det kommer gå jätte bra. Natur är också väldigt annorlunda på gymnasiet, så den kan även vara mycket roligare än i grundskolan. Jag uppdaterar ev tråden om ett par månader, för att hjälpa andra i min situation och beskriva hur det går. 

Lycka till!

HaMå 17
Postad: 19 sep 2019

Lite sent på bollen obv ;) 

Jag tog studenten i år och jag kämpade otroligt mycket med vänner som var fruktansvärt negativa. Ett exempel på hur det yttrade sig var att när saker gick bra för mig kunde inte de vara glada för mig. De försökte trycka ned mig och min prestation med kommentarer som "varför behöver du få A  det spelar ändå ingen roll sedan". Jag förstår att detta grundar sig mycket i avundsjuka och det är tusen faktorer som spelar in i hur eleven klarar sig i skola som exempelvis förhållanden hemma som man inte alltid kan styra över. Men med sådana vänner så kommer man inte ha någon som förstår vad man lagt ned för möda på uppgifter och på så sätt kommer man inte sporras och tagga varandra. Att du inte är så förtjust i No-ämnena kan lätt uppvägas av att ha bra vänner som gärna hjälper dig att förstå. Jag ville gärna ha någon att plugga med men ingen orkade eller ville. Notera att jag gick i en sk magnetskola i innerstan så var man går spelar inte alltid roll.

(Ett pro tip från en som precis upplevt det helvetiska gymnasiesystemet är att om omständigheter får dig att prestera dåligt ex fick jag D i sam pga att jag inte vågade gå på lektionerna pga en lärare som gav mig panikattacker är det faktiskt bättre att ta F i det och ta igen det efter när man är lite mer mogen)

Jag hoppas din skolgång blir mycket bättre än min!

Mvh HaMå 

Qetsiyah 1740
Postad: 20 sep 2019

Okej! Jätteroligt! 

Tvivla inte att fråga frågor på pluggakuten nu också, vi är mycket bättre på natur än ekonomi och samhäll! Och så får du se till att njuta av matten (12345 och specialisering, om du vill och om det finns) som väntar, du kommer ha mycket.

Stort lycka till.

Qetsiyah 1740
Postad: 20 sep 2019
HaMå skrev:

Lite sent på bollen obv ;) 

Jag tog studenten i år och jag kämpade otroligt mycket med vänner som var fruktansvärt negativa. Ett exempel på hur det yttrade sig var att när saker gick bra för mig kunde inte de vara glada för mig. De försökte trycka ned mig och min prestation med kommentarer som "varför behöver du få A  det spelar ändå ingen roll sedan". Jag förstår att detta grundar sig mycket i avundsjuka och det är tusen faktorer som spelar in i hur eleven klarar sig i skola som exempelvis förhållanden hemma som man inte alltid kan styra över. Men med sådana vänner så kommer man inte ha någon som förstår vad man lagt ned för möda på uppgifter och på så sätt kommer man inte sporras och tagga varandra. Att du inte är så förtjust i No-ämnena kan lätt uppvägas av att ha bra vänner som gärna hjälper dig att förstå. Jag ville gärna ha någon att plugga med men ingen orkade eller ville. Notera att jag gick i en sk magnetskola i innerstan så var man går spelar inte alltid roll.

(Ett pro tip från en som precis upplevt det helvetiska gymnasiesystemet är att om omständigheter får dig att prestera dåligt ex fick jag D i sam pga att jag inte vågade gå på lektionerna pga en lärare som gav mig panikattacker är det faktiskt bättre att ta F i det och ta igen det efter när man är lite mer mogen)

Jag hoppas din skolgång blir mycket bättre än min!

Mvh HaMå 

Ojdå, det låter fruktansvärt. Så tråkigt att höra. Förhoppningsvis har din möda betalat av sig i form av en bra utbildning med bättre vänner än förrut!

Svara Avbryt
Close