2 svar
71 visningar
yento00 4
Postad: 11 okt 2021 19:30

Candide Grammatik uppgift svenska 2

"En spännande och satirisk roman av upplysningstidens inflytelserikaste författare och filosof, Voltaire, handlar om att vi lever i den bästa av alla världar."

Jag har en uppgift där jag ska förklara vad som är grammatiskt fel med denna mening. Jag har fastnat lite o behöver hjälp. Jag har svårt att se vad som är grammatiskt fel med meningen.

Jag skulle skrivit Den istället för "En" men jag har svårt med att hitta något mer fel. Är den grammatisk korrekt eller vilka fel finns som jag inte ser?

 

Tack på förhand!

Jonto 6328 – Moderator
Postad: 11 okt 2021 19:38

Jag skulle snarare säga att problemet är att det inte är en riktigt logisk mening. Vad är det som är "en spännande satirisk roman av Voltaire"? Jag skulle gissa att detta syftar på "Candide".

Om man tar med "Candide" i meningen så får man ett tydligt subjekt alltså:

"Candide är en spännande och satirisk roman av upplysningens inflytelserikaste författare och filosof Voltaire som handlar om att vi lever i den bästa av alla världar".

Inget grammatiskt fel men det finns ett fast uttryck som heter "i den bästa av världar", som låter bättre om man tar bort ordet "alla".

Man skulle kunna använda "mest inflytelserika" istället för "inflytelserikaste" som kan bli lite jobbigt att säga. Även om https://sv.wiktionary.org/wiki/inflytelserik

anger "inflytelserikare" som böjningsform faktiskt.

Laguna Online 17558
Postad: 11 okt 2021 21:20

Jag håller med om Jontos rättelser, men jag tycker meningen är helt acceptabel.

Den kunde förekomma så här t.ex.:

Romaner kan vara filosofiska. En spännande och satirisk roman av upplysningstidens inflytelserikaste författare och filosof, Voltaire, handlar om att vi lever i den bästa av alla världar. Romanen heter Candide och brukar ges till gymnasieelever att läsa och begrunda.

Svara Avbryt
Close