1 svar
741 visningar
Omar92 1 – Fd. Medlem
Postad: 30 maj 2019 10:43 Redigerad: 30 maj 2019 10:43

Debattartikel / debattinlägg

Hej! Jag har skrivit en debattinlägg och fick bra bedömning av min lärare och tänkte gärna dela med mig här 👍.

 

Sverige bör fortsätta vara neutral och alliansfri.

 

Berlinmuren föll 1989, Tyskland enades som Självständig stat efter 45 år av separation, och relationerna mellan Öst och Väst har förbättrats avsevärt. När före detta sovjetunionen kollapsade 1991 hade kalla kriget mellan USA och Ryssland officiellt upphört. Världen fått andas ut och alla trodde att hotet för kärnvapenkrig är borta för alltid.

 


Men så blev inte som vi trodde. De senaste åren har vi sett hur utvecklingen har blivit mer och mer oroväckande, speciellt för Europas säkerhet. Ryssland har återhämtat sig som stor och betydande makt igen och fått sina militära muskler. Världen avskyr nu en ny kärnvapenupprustning mellan Ryssland och USA, efter att vi nyligen fick veta att både länderna kommer att dra sig ur kärnvapenavtalet som signerades mellan dåvarande Sovjetunionens ledare Michail Gorbatjov och president Ronald Reagan 1987. Genom detta viktiga avtal så avvecklades och försvann hundratals kärnvapen från Europa som var utplacerade och redo att avfyras när som helst. “Under ett möte med Rysslands utrikes- och försvarsministrar meddelade den ryske presidenten Vladimir Putin att också Ryssland drar sig ur kärnvapenavtalet INF” (Gilda Hamidi-Nia 2019).

 


Ryssland har satsat och fortsätter med att lägga mångmiljardbelopp på försvaret genom modernisering och tillverkning av nya och avancerade vapensystem. Vi ser ganska tydligt hur Spänningen på Östersjöns området har ökat kraftigt de senaste åren både från Nato och Ryssland. Både makterna genomför olika regelbundna militära övningar som skapats oro och rädsla för en eventuell konflikt. Här mitt i alltihopa finns en strategisk och betydelsefull Ö som heter Gotland. Ön är hotad och det kommer vara nästan omöjligt att återta om den utsatt för en ockupation av Ryssland. De resurserna som vi har just nu räcker absolut inte till att försvara Ön. “ De gör ingen avgörande skillnad för ryska planerare “. (Niclas Vent 2016).

 

Nato övar mer och mer tillsammans med de baltiska länderna som känner faran från Öst. Nato anklagar Ryssland för att aggressivt försöka hota väst och speciellt Baltikum genom olika hotfulla övningar med Vitryssland nära Natos medlemsländer. Ryssland i sin tur anklagar Nato för att närma sig mot rysslands territorium genom att etablera nya militärbaser i Polen och Rumänien. Ryssland ser detta som ett direkt hot helt enkelt och därför måste agera.

 

Sedan Rysslands annektering av krimhalvön 2014 blev relationerna mellan Ryssland och EU, USA väldigt dålig. Sverige är numera nästan omringad av Nato land och ligger mitt i mellan stormakternas spel. Om Sverige bestämmer sig för att vara en del av Nato alliansen vilket diskuteras redan nu så kommer vi att uppleva ett helt nytt läge i vårt närområde som kan bli ännu mer farlig och oberäknelig.

 

Genom vår alliansfrihet och neutralitet som har skyddat oss i mer än 200 år och hållit oss borta från två världskrig, kan faktiskt Sverige bli säkrare och spelar ett positiv roll i den negativa utvecklingen som sker. Detta kan minska risken för en konflikt som kan lätt utvecklas till en mardröm som drabbar hela Europa i slutändan.

 

Sveriges medlemskap i Nato är väldigt komplex och omdebatterad fråga i svensk politik just nu. En invändning som dyker upp varje gång den frågan lyfts upp är att Sverige kan i praktiken inte stå emot ett militärt angrepp på egen hand och därför ett natomedlemskap behövs för att ha 100% säkerhet vid nödsituation. Sverige kan egentligen aldrig garantera att Nato kommer att agera när en eventuell konflikt i Östersjön drabbar svensk territorium. “ Nej, det finns ingen garanti, ett Nato-land har en garanti om att Nato kommer dit. För ett partnerland skulle det bli fråga om en värdering i varje given situation“. (Åsa Asplid 2018).

 

En annan högt uppsatt person som väckte stor uppmärksamhet till den frågan är förre detta överbefälhavaren Sverker Göranson. Hans uttal väckte starka känslor inom svensk politik. “Vi kan försvara oss mot ett angrepp med ett begränsat mål. Vi talar om ungefär en vecka på egen hand” (Oscar Forsberg 2013).


I slutet av min artikeln så vill jag gärna påpeka att det bästa alternativet för oss är att vi utrusta vårt eget försvar och öka anslagen till försvarsmakten. Samtidigt som vi måste utbilda och rekrytera mycket mer personal och återinföra allmän värnplikt som avskaffades 2009. Försvarsmakten har tappat bort väldigt mycket av sina resurser på 90 och 2000 talet genom flera stora nedskärningar i budgeten av olika skäl. Detta gjorde att vi idag har tyvärr förlorat förmågan att försvara Sverige på ett vettigt sätt. Pengarna räcker inte till och vi har stora brister inom alla försvarsgrenar. "Dokument inifrån granskar försvarets omvandling – en revolution där inget blev som det var tänkt" (Pär Fjällström 2015).

 


Källförteckning:

 

Hamidi-Nia, G. (2019)                                                

Putin: Ryssland drar sig ur kärnvapenavtalet med USA. www.SVT.se , 02 Fabruari.

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/putin-ryssland-drar-sig-ur-karnvapenavtalet-med-usa. 16 April.

 

 

 

Vent, N. (2016).                                                        

Experterna: Så kan Ryssland ta Gotland. Www.aftonbladet.se , 11 December.  

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/G1w5lq/ob-sverige-kan-forsvara-sig-en-vecka. 16 April.

 

Asplid, Å. (2018).                                                

Stoltenberg: Sverige kan inte lita på Nato.            Www.expressen.se , 12 Januari.

https://www.expressen.se/nyheter/stoltenberg-sverige-kan-inte-lita-pa-nato/ . 16 April.

 

Forsberg, O. (2013).                                                      

ÖB: Sverige kan försvara sig en vecka.                 www.aftonbladet.se , 03 Januari.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/G1w5lq/ob-sverige-kan-forsvara-sig-en-vecka . 16 April.

 

Svt. (2015).

Vad hände med försvaret? Dokument inifrån.    https://www.svt.se/dokument-inifran/vad-hande-med-forsvaret/ .16 April.

 

Omar AL-Farraji

SVA2.

 

Kommentar från lärare:

Du har skrivit ett strukturerat och utvecklat debattinlägg som visar att du har goda kunskaper om argumentation.


Artikeln innehåller en tydlig tes som du förstärker genom bevisning, argumentation och bra källhänvisningar.


Jättefint!

Jonto Online 9162 – Moderator
Postad: 30 maj 2019 19:11

Hej!

Fin intressant debattartikel. Jag håller med din lärares bedömning.

Trevligt att du ville dela med dig av den. Det kan säkert hjälpa många andra som ska skriva en debattartikel att få lite inspiration och idéer på hur man kan bygga upp och skriva en debattartikel.

Svara Avbryt
Close