Ruthan är nöjd med hjälpen
Ruthan 3
Postad: 7 mar 2021 18:39 Redigerad: 8 mar 2021 23:03

Demokratins utmaningar, Sverige

Jag ska komplettera på en inlämningsuppgift. Uppgift D är godkänd, men får inte ihop det till uppgift E. 

Uppgift D: Argumentera för en lösning (lösning på demokratins utmaningar och majoritetens diktatur). 

Mitt svar: I en perfekt demokrati har alla lika mycket inflytande, men så ser inte verkligheten ut. Även om möjligheten att göra sin röst hörd finns så är människor olika intresserade av att engagera sig och har dessutom olika förmåga att göra detta. En välutbildad medborgare har alltid lättare att delta och påverka.

Jämför man olika grupper i samhället kan man se att utbildningsbakgrund spelar en stor roll för benägenheten att rösta. Individens tro på sin egna förmåga att delta i demokratin är betydligt lägre bland vuxna som högst har en grundskoleutbildning i jämförelse med de som har en minst 2-årig högskoleutbildning. För att förtydliga så har bedömer sig 40% av de med den lägre utbildningen sakna förmågan att delta i politiken. I gruppen med den högre utbildningen ligger siffrorna på 10%. Även förtroendet för demokratiska institutioner skiljer sig åt mellan personer med olika utbildningsnivå. 41% av de högutbildade har mycket eller ganska stort förtroende för riksdagen i jämförelse till de med lägre utbildning där 29% känner detsamma för riksdagen.

Alla har inte viljan att utbilda sig eller saknar helt enkelt förmågan. Jag tror att framförallt förmågan hör ihop med människors socioekonomiska situation. Människor som växer upp och/eller bor i områden med socioekonomiska utmaningar har svårare att koncentrera sig på grundskole- och gymnasiestudier. Samt att de känner ett behov eller regelrätt måste arbeta och tjäna pengar för att tex försörja familjen och därav inte kommer till skott med att vidareutbilda sig. Goda levnadsvillkor ger rum för politiskt engagemang och ökar förtroendet för det demokratiska systemet. Genom att öka välbefinnandet för de medborgare som befinner sig i beroendeställning till socialförsäkringarna ökar vi deras möjlighet att delta i den demokratiska processen. För att ett lands demokrati ska fungera behöver den vara tillgänglig för alla sina medborgare.

Förtroende för det demokratiska systemet är vad som i grund och botten är viktigast för att en demokrati ska fungera och vad ger mer förtroende än ett styre som har förmågan att inkludera och ta hand om alla sina medborgare?

Uppgift E: här ska jag komma med motargument till min lösning

  • Värdera andras argument.
  • Förklara vad en motståndare till dig skulle framföra för motargument till din lösning.
    Värdera de argumenten som din motståndare skulle ha.

 

Jag söker inte ett färdigt svar på frågan utan lite tips och idéer på vad som kan användas som motargument.

Tack på förhand!

Jonto 9268 – Moderator
Postad: 8 mar 2021 17:53

På uppgift D så tycker jag inte riktigt att du har argumenterat för en konkret lösning. Det du skriver är jättebra men det saknas en konkret lösning. Hur ska man få människor att engagera sig i demokratin, kanske då framför allt invånare i områden med sämre socioekonomisk bakgrund? Informationskampanjer? Förändringar i skolundervisningen? Föreningar? Prata mer om frågor som intresserar dem? Satsa på något annat?

Motargument beror lite på exakt vad du kommer med för lösning men... Motargument kan ju handla om att demokrati är en rättighet, inte en skyldighet. Kanske vill inte dessa engagera sig i samhället och rösta? Kanske är det andra saker som är viktiga för dessa? Kommer man verkligen kunna nå dessa ens med hjälp av de saker som du föreslår, kanske är det en ovilja snarare än brist på kunskap. Man har i Sverige länge arbetat med dessa frågor och gjort många ansatser, ändå fortsätter valdeltagandet vara lågt i dessa grupper.
För att bemöta detta så kan man ju tala om demokratin. Vad kan det finnas för problem med att vissa "väljer bort" sin rättighet att rösta och att påverka i samhället, även om det är deras fulla rätt att göra så. 

Ruthan 3
Postad: 8 mar 2021 20:05 Redigerad: 8 mar 2021 23:03

Tack snälla för ett givande svar! Om jag förstår rätt, så har jag svarat lite mer på det du menar med ”korrekt lösning” i föregående del av uppgiften, alltså uppgift C. Där jag skrev så här:

Som ovannämnt grundar sig en del av problemen i brist på demokratisk kultur. Att medborgarna inte förstår hur systemet fungerar. En lösning på problemet skulle kunna vara att inkludera demokratisk kultur i skolundervisningen. Att ge elever en inblick i hur den svenska demokratin fungerar, vilka fri- och rättigheter den ger och påvisa hur viktigt deltagandet i den är. Förklara att man som medborgare kan vara delaktig i demokratin trots att man tillhör en minoritet och vilka verktyg har att använda sig av.

Man kanske också på andra sätt kan öka medborgarnas förmåga till att delta i demokratin? Man skulle kunna utbilda och informera mer via medier så som tidningar och tv, men också via sociala medier. Man bör använda sig av de saker som är lättillgängliga för de flesta.

Ojämlika förutsättningar att delta i demokratin är kopplad till annan ojämlikhet i samhället. Det demokratisak utanförskapet har en geografisk dimension, tydligt i områden med socioekonomiska utmaningar i och kring våra större städer. Här finns många av de som känner sig svikna av systemet. Man skulle kunna öka det ekonomiska stödet till de här områdena och därmed på sikt förbättra de här människornas levnadsvillkor.

 


Nu tror jag att jag vet lite var jag ska börja. Vet du möjligtvis någon sida där jag kan läsa lite mer om människors ovilja att engagera sig i demokratin? Varför viljan inte finns osv? Eller där man tar upp de ansatser som gjorts och vilka resultat det gett?

Jonto 9268 – Moderator
Postad: 9 mar 2021 17:37

Hej !

Bra nu kommer du med ett konkret förslag/lösing nämligen 

"Man kanske också på andra sätt kan öka medborgarnas förmåga till att delta i demokratin? Man skulle kunna utbilda och informera mer via medier så som tidningar och tv, men också via sociala medier. Man bör använda sig av de saker som är lättillgängliga för de flesta."

Ordet "konkret" betyder tydlig och något specifikt, ordet "korrekt" är något annat. (Inte för att anmärka på språk utan för att det är ett bra ord att kunna)

Här är en rapport från regeringen: https://www.regeringen.se/49e20a/contentassets/64308b0cc8a14ddb8532ff541369c602/strategi-for-en-stark-demokrati--framja-forankra-forsvara.pdf

Den är ganska lång men de sidor i den som är mest intressanta för dig är 15-29 som beskriver "Demokratins utmaningar". I detta fallet är utmaningar en omskrivning för problem 

ex. s-15-19 handlar om demokratiskt utanförskap och hur valdeltagande skiljer sig mellan olika grupper

Du kan sedan också titta på sidorna 31-60 som handlar om lösningar/strategier

ex. så handlar s. 44-46 hur man kan lösa problemen genom utbildning och information vilket är precis det som du förelagit i din lösning.

Ruthan 3
Postad: 11 mar 2021 19:49

Tack snälla för hjälpen!

Jonto 9268 – Moderator
Postad: 11 mar 2021 23:52

Ingen orsak!

Svara Avbryt
Close