4 svar
77 visningar
damladalbudak 129
Postad: 19 nov 2018

Diskussionsfråga

Finns det fortfarande olika förväntningar på killar och tjejer i Sverige, alltså dagens samhälle  jag ställde en sån här fråga tidigare men skrev den inte av ordentligt, hjälp fort snälla

AyaO2002 117
Postad: 19 nov 2018

Hej!

Ja, jag kan hjälpa dig komma igång.

 

Tänk så här: Finns det vissa situationer där killar förväntas bete sig annorlunda än vad tjejer gör? T.ex. tänk på vilka leksaker de förväntas köpa för respektive kön.

joculator 1562 – Moderator
Postad: 19 nov 2018

Finns det situationer där man förväntar sig att kvinnor inte kan uppfylla krav som i övrigt anses grundläggande för ett yrke?
Varför inte samma regler fär alla?

damladalbudak 129
Postad: 19 nov 2018

Jag tänkte till exempel att tjejer förväntas sminka sig men killar förväntas inte sminka sig, kan man säga så? Om en kille sminkar sig kan många fortfarande se han som konstig, eller jag vet inte fattar ingenting

Ja exempelvis. Jag kan ta ett exempel där det finns stöd av forskning (dock ej entydig) som vi pratat om inom lärarutbildningen.

I skolan så finns från lärare och kamrater i vissa fall olika förväntningar på killar och tjejer där tjejerna generellt sett förväntas vara flitiga, ambitiösa och lägga ner stor möda på skolan och ska lyckas bra och få höga betyg medan det bland många killgrupper finns en antipluggkultur där det anses som töntigt eller inte coolt att bry sig om skolan och lägga ner tid på skolarbete och där man istället förväntas ta skolan med en klackspark.

Hur pojkar och flickor förväntas kläs sig, hur de förväntas vara, vad de förväntas ha för intressen kan också vara intressant att titta på.

Jag vet inte om det gäller bara pojkar/flickor eller även män/kvinnor men annars kan man också titta på vem som förväntas ta mest ansvar för hem/barn/städning och vem som förväntas vara den som ska försörja familjen.

Det finns nog helt klart skillnader att hitta men man kanske även skulle kunna argumentera för att en del av de här förävntningrana och rollerna börjar luckras upp och avta i betydelse, det beror lite på hur man ser det.

Svara Avbryt
Close