4 svar
156 visningar
karl 2
Postad: 8 nov 2018

diskussionsfrågor

Hej!

Jag ska ställa 3 frågor som ska bidra till diskussion angående skolmaten? 
Dessa har ja tänkt ut 
1. Vad tycker ni om skolmaten på vår skola?
2. Tycker ni det är viktigt att maten ska se bra ut eller spelar det ingen roll så länge smaken är okej?
3. Brukar ni ofta slänga mat eller tänker ni på miljön?


Det känns som om det är vanliga tråkiga frågor alla lyfter upp, vill gärna ha något nytt skapa nya tankegångar men har så dålig fantasi? Skulle in kunna hjälpa mig?


Man kanske kan ställa en fråga kring om de tycker det vore en bra idé att ersätta en del av köttet i skolmaten med vegetariska alternativ, för att detta kan vara bra för både klimatet och hälsan. Det har varit en ganska stor debatt om det med ex. förslag på vegetariska dagar medan andra hävdar att det är svårt att göra mat som är tillräckligt rik på proteiner utan kött.

Du kan ju bygga vidare på dina frågor också:

Vad tror ni kan bidra till att det slängs mindre mat?

Där kan komma intressanta förslag. På min skola hade vi exempelvis en våg som hela tiden vägde hur mycket mat som slängdes och det registrerades. Om skolan nådde ett visst mål, så bjöds det på någon god efterrätt varje månad.

En fråga skulle kunna vara "Vad vill du ha för mat?". Självklart får man då en del svar i stil med "chips, godis och cola", men det brukar komma en del bra förslag också. Du kan också ta råvaror, särskilt sådana som många ogillar, och fråga om vilken den godaste varianten är, exempelvis "När det serveras fisk, tycker du bäst om panerad, kokt eller stekt fisk? Finns det något annat tillagningssätt du gillar?". Då får du lite mer dynamiska frågor, och om förslagen kan införas höjs lägstanivån för maten.

samira123123 37
Postad: 28 dec 2018

En annan fråga kan vara vill ni ha mer veg. än kött, eller tvärtom.

På vilket sätt äter man hälssosamt och bra.

Vad för sorts mat vill ni ha?

Om vi inte skulle haft en papperskorg eller kompost vad skulle ni gjort då om maten inte var så trevlig.

Tar ni mer mat än vad ni gentligen behöver?

Svara Avbryt
Close