2 svar
2426 visningar
Iriss2003 27
Postad: 6 maj 2019

Dygdetik

Försöker lära mig lite kring dygdetik. Är det så att man inom dygdetiken inte bryr sig om handlingar utan bara om egenskaper? Och kommer då goda egenskaper leda till goda handlingar automatiskt?

Jonto 3228 – Gy-lärare (Ty)
Postad: 6 maj 2019 Redigerad: 6 maj 2019

Nej, alla etiker fokuserar på handlingarna. Skillnaden ligger i vad man anser vara goda handlingar och dåliga handlingar och hur man motiverar sitt handlande.

Dygdetiken utgår från att man har ett antal dygder(personliga karaktärsdrag) som man ställer upp som man vill/ska leva sitt liv efter. Exempelvis skulle jag inom min familj kunna ha dygderna ärlighet, omtänksamhet och solidaritet.

Vad som därmed är en god handling avgörs av hur väl det lever upp till dygderna. Goda handlingar är handlingar som får konsekvensen att jag lever upp till mina dygder.

Att exempelvis då berätta för läraren att jag fuskade på tentan skulle kanske inte ge ganska dåliga konsekvenser i form av att jag kanske skulle bli av med min utbildning, läraren skulle bli ledsen och folk skulle betrakta mig som en fuskare men det kan anses som en god handling utifrån dygdetiken i och med att jag levt upp till min dygd ärlighet .

Iriss2003 27
Postad: 6 maj 2019

okej, tack för snabbt och simpelt svar! Förstår mycket bättre nu.

Svara Avbryt
Close