3 svar
43 visningar
yara.welat15@gmail.com 20
Postad: 16 jan 2019

efter första världskriget

Hej! 

Jag har funderat över den här frågan ganska länge, nu bestämde jag mig för att be om lite hjälp..

 

Vi vet att Polen återuppstod precis efter första världs kriget tog slut.. och Polen hade varit ett stort förlorande landområde av både Tyskland och Ryssland.

Så min fråga är:

Vad kan detta ha inneburit till Polens framtid?

Jag vill absolut inte en hel klart svar, jag vill ha bara några ledtråd som jag själv kan fördjupa mig i ..

Tack i förhand! 

yara.welat15@gmail.com 20
Postad: 16 jan 2019

Har socialismen, kommunism, kapitalismen nåt betydelse i min fråga?

Jonto 1667 – Gy-lärare (Ty)
Postad: 16 jan 2019 Redigerad: 16 jan 2019

Polen är ett land men en brokig historia som du säger som blivit ockuperat av många länder och ett tag fanns knappt Polen för att nästan alla delar var ockuperat av många länder.

Detta är något som sitter i den polska själen. Landets nationalsång lyder översatt till svenska "Än är Polen ej förlorat", och handlar om det att Polen rest sig många gånger från att ha nästan omintetgjorts.

Polen har ju haft en något utsatt plats mitt emellan stormakterna Tyskland och Ryssland.

Även efter återuppståndelsen efter första världskriget så blev Polen ockuperat två gånger till under nazitiden av Tyskland och sen under efterkrigstiden av Sovjetunionen. Jag säger inte att det måste vara så men du kan ju fundera på om det ostabila läget Polen har haft med att man varit ockuperat i omgångar och aldrig efter första världskriget fick möjlighet att stabilera sig, om det kan ha bidragit till att man fortsatt hamnade under ockupation eller ofrihet under Tyskland och senare Sovjet.

En viktig del av Polens historia är också Lech Walesa och hans rörelse Solidaritet som samlade det polska folket och drev på mot Sovjetmakten under 1980-talet för ett friare och oberoende Polen och byggde upp den polska moderna demokratin och självständigheten. Vad tror du att Polens historia av ockupation och ofrihet kan ha haft för påverkan på och betydelse för denna frihetskamp och lyft den? Denna rörelse var socialistisk om man vill koppla in socialismen i det hela.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1602&artikel=5880284

yara.welat15@gmail.com 20
Postad: 16 jan 2019

Jag ska fundera över det..

Tack så mycket!

Svara Avbryt
Close