5 svar
75 visningar
Stenenbert är nöjd med hjälpen
Stenenbert 212
Postad: 11 jun 00:44

Einsteins första postulat

Hej!

Einsteins första postulat säger att fysikens lagar gäller i alla inertialsystem.

Jag begriper detta. Men jag undrar, gäller fysikens lagar också i accelererande referensramar? Jag förstår inte varför det inte skulle vara så. 

Macilaci 336
Postad: 11 jun 08:02 Redigerad: 11 jun 08:22

Enligt wikipedia lyder första postulatet: "Alla system, där observatörer rör sig med konstant hastighet, inertialsystem, är likvärdiga och därför måste fysikens lagar ge samma resultat för dem alla."

Samma resultat betyder att du kan utföra alla experiment du vill, men du kan inte bestämma om ditt system rör sig eller inte. Med andra ord: Det finns inget överordnat referenssystem för mätning av tid och rum och hastighet. 

Detta gäller inte i accelererande system, där du bara behöver kasta en sten för att se om ditt system accelererar sig.
(Det finns överordnade system med acceleration: inertialsystem där acceleration = 0.)

Macilaci 336
Postad: 11 jun 08:20

Har du hört om Etern och  Michelson-Morley experimentet?

Ett fascinerande experiment.

Stenenbert 212
Postad: 11 jun 14:30
Macilaci skrev:

Har du hört om Etern och  Michelson-Morley experimentet?

Ett fascinerande experiment.

Jag känner till experimentet.

Om jag förstår dig rätt skrev du innan att man inte kan skilja mellan olika inertialsystem eftersom det inte finns något överordnat inertialsystem. I alla inertialsystem kommer fysikens lagar ge samma resultat.

Men jag vet inte om jag förstår riktigt, kommer man få annorlunda resultat i ett accelererande system? Det som skiljer ett accelererande från ett inertialt system är väl att ett accelererande system påverkas av en resulterande kraft ≠ 0 medan ett inertialt system har 0 som resulterande kraft. Men däremot förstår jag inte varför man ofta säger att fysikens lagar inte ger samma resultat i accelererande och inertiala system.

Macilaci 336
Postad: 11 jun 15:32 Redigerad: 11 jun 15:32

OK, ta Newtons första lag.

"En kropp förblir i vila eller i likformig rörelse så länge vektorsumman av alla yttre krafter som verkar på kroppen är noll."

Här resultatet är att kroppen förblir i vila. Det gäller inte längre i ett accelererande system. 

Macilaci 336
Postad: 13 jun 10:39 Redigerad: 13 jun 10:40
Det som skiljer ett accelererande från ett inertialt system är väl att ett accelererande system påverkas av en resulterande kraft ≠ 0 medan ett inertialt system har 0 som resulterande kraft. 

Frågan är: hur stor är denna kraft. Är den hur stor som helst? Det enda sättet att beräkna denna kraft är att mäta accelerationen av vårt referenssystem. (Med referens till ett inertialt system. Då blir detta system vårt referenssystem.)

Svara Avbryt
Close