6 svar
58 visningar
solskenet 407
Postad: 4 feb 2020

ekonomisk politik

Vad finns det för svårigheter med att bedriva ekonomisk politik?

Mina funderingar :

  • en svårighet är att kunna balansera ekonomin och se till att man ska kunna ta sig ur lågkonjunktur med hjälp av finanspolitik eller penningpolitik.

Vilka andra svårigheter kan det finnas?

Pratar vi finanspolitik eller penningpolitik eller både och?

 

Den största svårigheten vad gäller finanspolitik är ju att man har en budget att förhålla sig till men många verksamheter som behöver ekonomiskt stöd och pengar. Ska man satsa på kultur, skola, pensionärer, miljöskydd, djuren....? Man kan inte finansiera allt man vill.

Den största svårigheten vad gäller penningpolitik är väl att det är svårt att förutse hur olika åtgärder kommer påverka ekonomin och att styrmedlen inte alltid hjälper då ekonomin påverkas även av andra ekonomier och många faktorer.

solskenet 407
Postad: 6 feb 2020

Det är en öppen fråga. 

Svårigheter med finanspolitik är exempelvis att det tar tid tills man lyckas tex. med att bygga upp vägar, hus, infrastruktur och annat.  Även fast man har en ekonomisk kris kan det dröja tills man lyckats få igång ekonomin. Men resultatet kommer vara en multiplikator effekt.. Dvs. Att fler anställas och tjäna pengar.. Det leder till att fler kommer ha råd att konsumera vilket kommer leda till att fler företag får in mer pengar som kan användas till att tex anställa nya personal.. Hur kan jag utveckla mitt svar/ förbättra svaret

Det är svårt att säga när frågan är så öppen. Finanspolitiken arbetar ju inte alltid främst med målet  att få igång ekonomin eller att gynna företagen. Man har även andra saker att ta hänsyn till; där man ibland kan ha motsatt mål. Alla de här effekterna du beskriver som leder till varandra. Så fungerar det ju i teorin men det är dock inte säkert att de reformer som man genomför, får önskad effekt, det är också en svårighet.

solskenet 407
Postad: 6 feb 2020 Redigerad: 6 feb 2020

egentligen ska man besvara frågan vilka begränsningar har finanspolitik och penningpolitik. 

En viktig begränsning är att man inte alltid får den effekt man önskar, även fast man har satsat en viss summa av pengar på tex invetseringar  betyder det inte i det praktiska fallet att ekonomin kommer förbättras. Det kanske leder till att ekonomin blir sämre. 

 

Hur ska man kunna tänka här? Hur ska man utveckla sitt resonemang.?

solskenet 407
Postad: 6 feb 2020 Redigerad: 6 feb 2020
Man har även andra saker att ta hänsyn till; där man ibland kan ha motsatt mål

 

Vilka andra motsatta mål?

-------------------------------

kan du exempel på vilka andra faktorer som påverkan ekonomin?

"svårt att förutse hur olika åtgärder kommer påverka ekonomin och att styrmedlen inte alltid hjälper då ekonomin" påverkas även av andra ekonomier och många faktorer.

Exempelvis att hålla nere arbetslösheten. Det kan handla om att förbättra för pensionärer, arbetslösa eller andra svagare grupper. Det kan handla om att hålla nere prisnivån. Stärka välfärden.

 

Ekonomin påverkas av människors beslut som inte alltid är helt rationella. Den påverkas av hur ekonomierna utomlands. Den kan påverkas av vädrer ich klimatet, då skördar eller andra naturnäringar kan slå fel. Ja det mesta i samhället.

Svara Avbryt
Close