1 svar
322 visningar
YoYo 1
Postad: 2 dec 2018

Ekonomiska modeller.

Hej

Jag har gjort de andra uppgifter men de här har jag fastnad på eftersom jag inte förstå tydligt vad de innebär. Skulle bli stacksam om någon ge mig en kort förklaring eller svara på dem om möjligt.

Tack.

Identifiera vilka konsekvenserna skulle bli om ett samhälles ekonomi byggdes upp enbart enligt gruntankarna för en plan- respektive marknadsekonomisk modell.
d) Analysera om de två modellerna marknadsekonomi och planekonomi är lämpliga och användbara modeller att utgå från för att kategorisera ekonomiska system.

Jonto 1560 – Gy-lärare (Ty)
Postad: 2 dec 2018 Redigerad: 2 dec 2018

Välkommen till Pluggakuten!

I de flesta samhällen så används en blandning mellan plan- och marknadsekonomi för att balansera. De undrar nu vad som händer om man i alla lägen skulle fullt ut använda sig av marknadsekonomi och vad som skulle hända om man fullt ut använde sig av planekonomi. Ett tips är att titta på vilka argument som finns emot de båda modellerna och vilka risker som finns med systemen och sedan fundera vad som händer om man drar dem till det extrema. (Man kanske eventuellt skulle kunna hävda att det kan föra med sig någon god konsekvens men i huvudsak dåliga konsekvenser eftersom en balans mellan dessa är att sträva efter)

På d frågan undrar de om dessa modeller är bra för att beskriva olika ekonomiska system. Om du tittar på ex. Sveriges ekonomiska system, sedan USA:s ekonomiska system, sedan Frankrikes ekonomiska system, Kubas ekonomiska system och så vidare. Vilken av de två kategorierna skulle du lägga dessa under? Är det enkelt att placera in olika länders ekonomiska system under de här två kategorierna eller hamnar vissa utanför de här två kategorierna eller mittemellan?

Som ett litet tips till vad jag tror du kan komma fram till så finns tydliga skillnader i ekonomiska system som beskrivs bra med dessa modeller medan många länder som ex. Sverige har en blandning mellan dessa och inte kan kategoriseras med varken den ena eller andra. 

Svara Avbryt
Close