zinizal 1
Postad: 11 jun 14:12

Ekonomiskt Överskott Då och Nu

Frågan lyder "Ge exempel på improduktivt användande av det ekonomiska överskottet förr och idag".

Har läst mig fram till att runt 1990 så ändrade Riksdagen det finanspolitiska ramverket. Men kan inte hitta något om vad själva ändring är. Har det med investering och sparande under konjunkturcykeln som ändrades eller är jag helt ute och cyklar?

 

Trevlig helg på er!

Jonto 5457 – Moderator
Postad: 11 jun 14:27

Jag förstår inte frågan. Ska detta handla om Sverige och hur Sveriges regering och riksbank hanterat ekonomin? Eller andra länder?

1990 så gjorde staten en omprioritering. Istället för att som tidigare ha som främsta mål att hålla en låg arbetslöshet så ändrade man fokus mot att istället försöka hålla nere inflationen. I början på 1990-talet så släppte man också den fasta valutakursen.

Enligt uppgiften så ska du ge exempel på hur man använt det ekonomiska överskottet. Då måste du kanske först veta när man faktiskt haft ett överskott i statsbudgeten. Detta kan du se här: https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Offentlig-ekonomi/Statsbudget/Statsbudgetens-saldo/

Nästa steg är sedan att försöka ta reda på vad överskottet har använts till. Jag vet dock inte vad som menas med "improduktivt användande".

Svara Avbryt
Close