1 svar
49 visningar
Hello129202 1
Postad: 26 aug 20:07

Ekvation och koordinatsystem

Hej jag behöver hjälp med två stycken matte frågor.

Frågorna är:

1.Anna och Katarina jobbar båda med att tvätta bilar på helgerna. Anna får 30kr som fast arvode och därefter 10kr/timme. Katarina får 20kr/timme. 

a) Skriv två ekvationer som beskriver Annas(ekvation 1) och Katarinas (ekvation 2) inkomster. Låt deras inkomster vara y och deras arbetande timmar vara x.

b) Omarbeta ekvationerna ovan till formen y= kx+m och skissa båda ekvationerna på koordinatsystemet nedan.

 

snälla förklara hur man löser uppgifterna steg för steg eftersom jag behöver förklara hur man löser dom.

naytte 2487
Postad: 26 aug 21:11

Som det står i uppgiften representerar yy inkomsten och xx antalet arbetade timmar. Vi vill nu på något sätt skapa en funktion som beskriver hur mycket de tjänar yy, efter ett godtyckligt antal timmar xx. Jag kan ta Anna som exempel så löser du Katarina.

Ett bra sätt att börja är att fundera på hur mycket Anna skulle tjäna om hon inte jobbade överhuvudtaget eller kanske en väldigt kort tidsperiod. I uppgiften står det att Anna får 30 kr fast arvode, så 30 kr får hon alltid minst, oavsett hur lite hon arbetar. Vi ser sedan att hennes lön ökar med 10 kr för varje timme xx som går. Således kan vi skriva upp en funktion för Annas inkomst som: y(x)=(10kr/h)x+30kr\displaystyle y(x)=(10 kr/h)x+30 kr. Förstår du resonemanget? :)

Svara Avbryt
Close