11 svar
67 visningar
Charles A. Magnussen är nöjd med hjälpen
Charles A. Magnussen 65
Postad: 16 apr 2021 13:21

Ekvationen: |12x + 7,3| = 3

Hej, förstår inte riktigt hur man löser det den här uppgiften. Har fått fram ett svar men känns inte riktigt som att det är rätt. (Löste en liknande uppgift, |0,1x - 5| = 2, och det gick betydligt enklare, så fattar inte hur jag ska gå till väga.)

Det jag har gjort är i alla fall: Skrev om ekvationen till 2 st, där den ena är positiv och den andra negativ. Sedan löste jag respektive ekvation för x. Och mitt svar blir -0,86 eller -0,36

Mohammad Abdalla 421
Postad: 16 apr 2021 13:28

Kan du visa hur du har gjort när du löste ekvationerna?

Charles A. Magnussen 65
Postad: 16 apr 2021 13:33
Mohammad Abdalla skrev:

Kan du visa hur du har gjort när du löste ekvationerna?

12x + 7,3 = 3

12x = 3 - 7,3 flyttade konstanten till HL

12x = -4,3 beräkna

x = - 43/120 dividera båda leden med 12

Mohammad Abdalla 421
Postad: 16 apr 2021 13:43

Helt rätt

Charles A. Magnussen 65
Postad: 16 apr 2021 13:53
Mohammad Abdalla skrev:

Helt rätt

Okej, blev osäker om det var rätt eftersom att jag testade att lösa uppgiften med miniräknare och då fick jag "no solutions"

Dracaena 4944 – Moderator
Postad: 16 apr 2021 14:25

Du är inte färdig, abs(x) = x om x0 \geq 0 och -x om x<0x<0

Charles A. Magnussen 65
Postad: 16 apr 2021 14:30
Dracaena skrev:

Du är inte färdig, abs(x) = x om x0 \geq 0 och -x om x<0x<0

Hur menar du? Har inte gjort så på några uppgifter innan

Dracaena 4944 – Moderator
Postad: 16 apr 2021 14:34

Är du med på att abs(9)=abs(-9)? Detta betyder att din ekvation abs(12x+7.3)=3 har två fall, antingen är 12x+7.3=3 eller så är 12x+7.3=-3 därför att abs(3)=abs(-3).

Charles A. Magnussen 65
Postad: 16 apr 2021 14:37
Dracaena skrev:

Är du med på att abs(9)=abs(-9)? Detta betyder att din ekvation abs(12x+7.3)=3 har två fall, antingen är 12x+7.3=3 eller så är 12x+7.3=-3 därför att abs(3)=abs(-3).

Alltså att lösa ekvationen med -3 istället för 3?

Dracaena 4944 – Moderator
Postad: 16 apr 2021 14:39

Ja, låt z=12x+7.3z=12x+7.3, du har att abs(z)=3, om z är 3 får vi abs(3) som är 3, så HL=VL, okej. Men om z=-3 får vi abs(-3) som också är 3, så HL=VL fortfarande, men det är då samma sak som att z=3 eller z=-3 eftersom båda fallen uppfyller likheten abs(z)=3. 

Är du med? 

Charles A. Magnussen 65
Postad: 16 apr 2021 14:44
Dracaena skrev:

Ja, låt z=12x+7.3z=12x+7.3, du har att abs(z)=3, om z är 3 får vi abs(3) som är 3, så HL=VL, okej. Men om z=-3 får vi abs(-3) som också är 3, så HL=VL fortfarande, men det är då samma sak som att z=3 eller z=-3 eftersom båda fallen uppfyller likheten abs(z)=3. 

Är du med? 

Ja, förstår nu bara inte varför det blev "no solutions" på räknaren

Dracaena 4944 – Moderator
Postad: 16 apr 2021 14:54

Svårt att säga, vad skrev du in? Du kan alternativ rita upp grafen abs(12x+7.3) och y=3 och se för vilka x de skär varandra.

Svara Avbryt
Close