jacmak761 är nöjd med hjälpen!
jacmak761 5
Postad: 11 feb 2019

Ekvationssystem

Hej!

Behöver hjälp med en del av denna fråga.

 

Kasper och Miriam arbetar på ett sommarkolla. Till måltiderna brukar barnen serveras mellanmjölk (fetthalt 1,5%). En dag får de en felaktig leverans med lättmjölk (fätthalt 0,5%) och standardmjölk (fetthalt 3%). De tänker nu blanda dessa sorter så att de får en mjölk på en fetthalt på 1,5%

Hur många liter ska de ta av varje sort för att få 10 liter mjölk med fethalten 1,5%

 

Jag har kollat på facit me förstår inte en del av mattematiken.

Jag fick ekvationssystemet 

a+b= 10

0.005a + 0.03b= 0,015 

Men i facit stå det att det ska vara

a+b= 10

0.005a + 0.03b= 0,015 x 10

Varför blir det så? 

Tack för hjälpen!

Teraeagle 6227 – Moderator
Postad: 11 feb 2019 Redigerad: 11 feb 2019

Du gör en balans för totala volymen och en balans för fettvolymen.

Total volym = Volymen standardmjölk + Volymen lättmjölk

Total volym fett = Volym fett i standardmjölk + Volym fett i lättmjölk

Facit tittar på den totala mängden fett. I tio liter 1,5%-ig mjölk finns det alltså 0,015·10=0,15 kilogram fett. Den totala mängden fett från lättmjölken är 0,5% gånger volymen (a liter), och den totala mängden fett från standardmjölken är 3% gånger volymen (b liter). Totalt ska det bli 0,15 kg fett totalt. :)

jacmak761 5
Postad: 11 feb 2019
Teraeagle skrev:

Du gör en balans för totala volymen och en balans för fettvolymen.

Total volym = Volymen standardmjölk + Volymen lättmjölk

Total volym fett = Volym fett i standardmjölk + Volym fett i lättmjölk

 Förstår fortfarande inte. 

a + b är totalvolymen

Total volymen fett är 0.005a + 0.03b= 0,015 x 10

Men vart kommer x 10 ifrån?

Teraeagle 6227 – Moderator
Postad: 11 feb 2019

Total volym fett är fetthalten (1,5%=0,015) multiplicerat med den totala volymen (10 L). Därav 0,015*10.

Svara Avbryt
Close