2 svar
1241 visningar
stenenshus är nöjd med hjälpen
stenenshus 19 – Fd. Medlem
Postad: 10 dec 2017 15:23

Elektromagnetism

Undrar om det är någon som bara lite kort kan berätta lite om vad elektromagnetism är. Förstår inte riktigt bokens beskrivning.

Det behöver inte vara så avancerat, bara typ grunder osv. eller ifall ni vet någon bra hemsida.

woozah 1414 – Fd. Medlem
Postad: 10 dec 2017 15:33

https://sv.wikipedia.org/wiki/Elektromagnetism

Sami0323 9 – Fd. Medlem
Postad: 10 dec 2017 17:34

När en tråd som bär en ström placeras i ett magnetfält, upplever det en kraft.
kraften på tråden är 90 grader till både ledningen och magnetfältet.
Kraften blir större om strömmen i tråden ökar.
Kraften blir större om magnetfältet ökar.
Diagrammet visar krafterna som verkar på spolens tvåsidiga armar.
Dessa krafter är bara de normala krafterna som verkar på någon ström i ett magnetfält.
Eftersom spolen är på en spindel, och krafterna verkar EN UPP och EN NER, roterar spolen. Motorns riktning kan vändas av antingen;
Ändrar strömriktningen.Byte av magnetpoler över.Öka hastigheten.Mer aktuellt.Mer slår på.spolen.Starkare magnetfält.Hur fungerar en elektromagnet?
https://www.youtube.com/watch?v=sFC7-WVNUP8
Undersök resultat från våra elektromagnetiska experiment
Hämta från sista lektionen
En elektrisk ström är ett flöde av elektrisk laddning. I elektriska kretsar bärs denna laddning ofta av rörliga elektroner i en tråd.
En elektromagnet är en temporär magnet; magnetfältet existerar endast när en elektrisk ström flyter. Någon elektrisk ström producerar ett magnetfält, men fältet nära en vanlig rak ledare är sällan stark nog att vara av praktisk användning. Ett starkt fält kan produceras om en tråd är lindad runt en mjuk järnkärna och en ström passerar genom tråden. Styrkan hos elektromagneten beror på hur många spolar du slingrar runt och hur hög spänningen är.
Faktorer som påverkar styrkan hos en elektromagnet
Antal omgångar
En elektromagnet är gjord av en trådspole omslagen runt en metallkärna, vanligen järn - och ansluten till ett batteri. När den elektriska strömmen rör sig runt spolens slingor genererar den ett magnetfält som det för en liten stångmagnet. Den har en nordpol på ena sidan av slingan och en sydpole på den andra. Eftersom spolen är gjord av en kontinuerlig ledning, "magnetiseras magnetfälten i varje slinga", vilket skapar något som en stor barmagnet. Ett sätt att öka eller minska styrkan i magnetfältet är att ändra antalet slingor i spolen. Ju fler svängningar eller loopar du lägger till desto starkare blir fältet. Ju fler slingor du tar bort, desto svagare blir fältet.
Metall kärna
Metallen inuti spolen förstorar det fält som skapas av det. Byte av metallkärna för en annan metall kommer att göra elektromagneten starkare eller svagare. Järnkärnor gör för mycket starka fält. Stålkärnor gör svagare fält. Neodym Kärnor gör de starkaste fälten. Att glida kärnan delvis ut ur spolen kommer att försvaga fältet, eftersom mindre av metallen är inuti den.
Battery Volt
Byte av batterispänning kommer även att ändra fältet som elektromagneten producerar. Ju högre batterispänningen desto mer ström kommer att strömma genom spolen .
Ju större strömmen i spolen desto starkare kommer magnetfältet att växa. Omvänt minskar batterispänningen strömmen, vilket försvagar fältet.Trådstorlek
Även om metalltrådar är mycket effektiva ledare av elektricitet, har de fortfarande lite motstånd mot strömflödet. Att använda större mätare av tråd på spolen minskar detta medfödda motstånd. Detta ökar nuvarande och därmed fältet. Använda mindre mätare ökar motståndet, minskar strömmen och försvagar fältet. Att använda olika typer av metalltråd kommer också att påverka fältstyrkan, eftersom varje metall har ett annat inneboende motstånd mot strömmen.
Vet vilka faktorer som är viktiga när man gör en elektromagnet
Förklara hur el kan skapa magnetism
https://www.ck12.org/physical-science/Electromagnetism-in-Physical-Science/?referrer=concept_details&by=ck12&difficulty=all#multimedia
Läs informationen och titta på videon innan du försöker svara på frågorna i arbetsboken på sidan 30.

Svara Avbryt
Close