EMI, djupfryst mat
Hej! På denna uppgift tänkte jag såhär och fick svaret 5,6 öre men svaret är 8 öre. Vart tänker jag fel?
Jag tycker att din beräkning stämmer.
Men uppgiften säger "djupfrysta varan" och "till rumstemperatur".
Så vi ska räkna med -18 C till +20 C.
(En snabb och ungefärlig beräkning: upptining av is motsvarar en temperaturökning på 160 grader för is och 80 grader för vatten, så vi behöver lägga till ungefär 36% till ditt resultat. 5,6*1,36 = 7,62)
(18/160 + 20/80 = 0,3625)
Macilaci skrev:Jag tycker att din beräkning stämmer.
Den är svårt att förstå. Vaddå 0,0983 J?
Oj! Jag kollade bara siffrorna. Du omvandlade J till kWh. Så resultatet var 0,0983 kWh. Eller?
Vad är det som är 334000?
Om E också är energi så blir inte resultatet av divisionen i Joule.
Tänk också på att is och vatten har inte samma värmekapacitivitet. Sen behöv också energi att få vattnet från fast till flytande form, s.k smältvärme.
Jag är så säker på den här lösning kan verkligen inte förstå hur det kan bli fel
Har du med energin som krävs vid 0 grader, Alltså att gå från is till vatten?
Såsom jag förstår så blir det tre ekvationer.
1. Från -18->0
2. Is smälts till vatten
3. 0->20.
pepsi1968 skrev:Har du med energin som krävs vid 0 grader, Alltså att gå från is till vatten?
Såsom jag förstår så blir det tre ekvationer.1. Från -18->0
2. Is smälts till vatten
3. 0->20.
ahhh nu fattar jag! när jag räknar ut energin från -18->0 ska jag använda vattnets specifika värmekapacitet eller har is en egen?
Is har en egen. I min gamla fysikhandbok står finns is i en tabell med fasta ämnen