1 svar
134 visningar
mipen 142
Postad: 4 apr 2020 Redigerad: 4 apr 2020

Engelska språket och statistik

Jag har just fått inse att ordet "correlation" endast refererar till "r" och inte går att använda R2 i statistiken. Jag har skrivit ett vetenskapligt arbete där jag därför har överanvänt ordet "correlation". Jag har skrivit ex "...postive and significant correlation between x and y...". Om jag byter ut detta ord till förslagsvis "relation" eller "relationship" är det då ett mer fritt uttryck som kan passa för både r och R2 och signifikanta resultat i allmänhet? "... postive relationship between x and y..." eller " x was significantly related to y" osv... Jag tänker att correlation verkar vara ett mer "slutet ord" och att relationship är mer öppet och därför rent allmänt säger att "det finns ett samband" inte att det är just en just korrelation (r)? Är jag rätt ute? Tankar?

(svårt att veta var jag ska sätta den här tråden också för den delen).

Albiki 5320
Postad: 28 nov 2020

Hej,

Ordet korrelation är synonymt med "linjärt samband", men missbrukas ofta och ges betydelsen "samband"; två beroende slumpvariabler kan mycket väl vara okorrelerade.

Exempelvis om XX är likformigt fördelad på intervallet [-1,1][-1,1] och Y=X2Y = X^2 så är korrelationen mellan XX och YY lika med noll.

P. S. Jag är medveten om att tråden är gammal.

Svara Avbryt
Close