4 svar
54 visningar
fadabo031 10
Postad: 3 jun 14:01

Etik och moral

Dilemmat

Du ska avsluta dagens arbete och gå en timme tidigare eftersom du har lovat att komma och titta när din dotters lag spelar final i en fotbollscup. Du är angelägen om att inte komma sent, eftersom du på grund av övertidsarbete har missat semifinalen, där hon gjorde två mål. Hon var mycket besviken på dig efteråt. Just som du har stängt datorn och ska resa dig öppnas dörren. Det är din chef som med något vilt i blicken berättar att det uppstått ett stort problem på arbetet, och att ett krismöte börjar om tio minuter. Du behövs på mötet, säger han innan han stänger dörren. Du sitter kvar framför din avstängda dator och stirrar tomt innan du fattar ditt beslut... vilket beslut blir det?

 

Vad skulle en pliktetiker, konsekvensetiker och sinnelagetiker göra vid den situationen?

Behöver A nivå. 

Skulle värkligen uppskatta erat svar. 

:)

Jonto 5457 – Moderator
Postad: 4 jun 17:51

Vet du vad de olika serierna innebär. 

För att nå högre betyg bör du föra ett nyanserat resonemang med flera perspektiv. Exempelvis så har inte konsekvensetiken ett enda svar på hur man ska agera utan man kan se det utifrån flera perspektiv. Konsekvenser för vem? För dottern? För företaget? För pappan själv? Väger konsekvenserna tyngre för företaget då fler kanske kan bli drabbade eller kan konsekvenserna för dottern vara lika viktiga fastän hon bara är en person? Vad innebär konsekvenser på lång sikt och på kort sikt? Är det kortsiktiga eller långsiktiga viktigast? Utifrån dessa diskussioner så skulle du kunna ta en ställning men det är viktigt att visa på olika perspektiv.

Likaså med pliktetik och Sinnelagsetik. Finns det olika plikter att ta hänsyn till? Arbetsmoral? Föräldraroll? Är arbetsplikter viktigare än de gentemot din familj eller tvärt om? 

Har du koll på vad Sinnelagsetik handlar om?

fadabo031 10
Postad: 5 jun 13:08

Jag skrev så 

Pliktetiskt.

Så enligt mig skulle pliktetiken stannat på jobbet. För de finns väll lagar eller iaf oskrivna lagar att man inte ska lämna arbetsplatsen innan dagen är slut. Så pliktetiken skulle ha stannat på jobbet. 


Konsekvensetiskt.

Om han stannar på jobbet så kommer inte chefen bli arg och arbetskollegorna kommer inte bli besvikna. Chefen kommer nog inte alls bli glad om du går från jobbet när du behövs och då kanske han får problem med chefen. Men dottern skulle dock bli väldigt glad att pappan kunde komma och titta. Men han skulle stanna på jobbet enligt konsekvensetiken tycker jag. För om han är kvar på jobbet blir alla på jobbet glada och han hamnar inte i trubbel. Medans dottern kommer bli ledsen. Så då är det antingen att han göra hela jobbet besvikna eller bara en person. Och dottern måste förstå att pappan måste jobba och de är nog inte hennes sista match heller.


Sinnelagsetiken.  

Enligt de skulle han fara från jobbet. Dottern är redan väldigt besviken på pappan för att hon bara jobbar så far från jobbet för att se matchen. Även om chefen blir arg så gjorde du dottern glad och familjen går över jobbet alltid. 

 

Mitt åsikt. 

Jag tror att han kommer satan på jobbet eftersom han kanske kan få extra pengar, och om han kunde lösa det problemet då kommer chefen att ge han mer pengar eller vara närmare till chefen. När han har fått pengarna så kan han köpa nåt till sitt dotter då kommer hon bli glad igen för att barnen förlåter snabbt.      

Hur ska jag Kunna utveckla mig några tips.  

Jonto 5457 – Moderator
Postad: 7 jun 23:02

Som jag sa o mitt första svar så tycker jag du ska se det från olika perspektiv eller åtminstone motivera tydligare varför du ser det som du gör.

Pliktetiken: Det finns absolut en plikt gentemot sin arbetsgivare att vara på jobbet när det behövs och ställa upp för sitt arbete. Man har dock också plikter som förälder att ta hand om sina barn och vara en god förebild och ställa upp för dem. Då får du förklara varför plikten gentemot arbetet väger tyngre. Är jobb viktigare än familj?

Konsekvensetiken: Finns det risk att pappan kan förlora jobbet om han inte ställer upp? Vilka konsekvenser får det på lång och kort sikt? Får det konsekvenser även för dottern? Här kan du utceckla och få in fler möjliga konsekvenser. Om människor blir glada eller ledsna är konsekvenser absolut men sådant går över. Finns det konsekvenser på längre sikt som man måste beakta?

Sinnelagsetiken handlar om avsikt att göra något. Detta har du inte ens fått med i ditt svar. 

I din avslutning så bör du referera och sammanfatta de tre perspektiven innan du landar i din slutsats.

fadabo031 10
Postad: 7 jun 23:32

Tack så jetta market 

Svara Avbryt
Close