3 svar
79 visningar
Mike är nöjd med hjälpen
Mike 6
Postad: 19 nov 2020 15:43

Etiska aspekter kring mobiltelefonen?

Jag har fått i uppgift att skriva om en teknisk lösning, och har valt mobiltelefonen. En punkt som vi måste ha med är följande:  Använd relevanta perspektiv för analys (Sociala perspektiv, Ekonomiska perspektiv, Miljöpåverkan, Arbetsförhållanden, Etiska aspekter, Ingenjörens roll). Diskutera även den tekniska lösningen med relevanta  begrepp och problematik som tas upp i kurslitteraturen.

 

Jag förtår vad som ska skrivas på alla punkter utom etiska aspekter. Jag förstår inte hela grejen med att skriva om etik när det kommer till mobiltellefoner.

Något jag tänkte på var hurvida rätt det är att vi köper nya telefoner istället för att ha en hållbar telefeon. Andra frågeställniingar/problem har jag svårt att se.

 

(Vet inte bilket ämne detta inlägg ska under då det rör flera)

Jonto 7401 – Moderator
Postad: 19 nov 2020 16:16

Man kanske också kan ta upp det att mobiltelefoner riskerar ta upp en hel del av människors koncentration och fokus; att man blir uppslukad av telefonen. Då kanske man umgås mindre i verkliga livet med sina vänner, det går ut över skolarbetet eller ens jobb. Är det bra ur ett etiskt perspektiv? Eller är vi kanske bara sociala på ett annat sätt med telefonen?

Idag så krävs nästan att alla i samhället ska ha en mobiltelefon för att exempelvis kunna bli kontaktade, köpa bussbiljetter, legitimera sig med bankid, få information m.m. En hel del äldre eller människor med funktionshinder kan ha sv-årt att klara av den nya tekniken med mobiltelefoner. Är det rimligt att kräva att alla ska kunna anpassa sig till att använda mobiltelefon?

Smaragdalena 68815 – Lärare
Postad: 19 nov 2020 16:26

Häromdagen la du upp samma fråga under Ekonomi/Universitet, nu lägger du den under Samhällskunskap utan nivå. Det står i Pluggakutens regler att du bara får ha en tråd om varje fråga. Vilken tråd skall vi låsa? /moderator

Smaragdalena 68815 – Lärare
Postad: 20 nov 2020 11:40

Nu låser jag din tråd om samma fråga under Ekonomi/Universitet och tar bort din (i princip) dubbelpost till den här tråden. Det står i Pluggakutens regler att kan bara får ha en tråd om varje fråga. /moderator

Svara Avbryt
Close