6 svar
9117 visningar
ellil är nöjd med hjälpen
ellil 10 – Fd. Medlem
Postad: 9 sep 2020 18:31

EU beslutar att göra mycket mer tillsammans på alla politikområden.

Hej! Jag ska skriva en debattartikel om EU:s framtid. Jag hade fem olika scenarion att välja mellan och jag valde det som står i rubriken.

Mitt problem är att jag aldrig skrivit en debattartikel innan, därför vet jag inte hur jag ska komma igång. Jag vet inte heller hur jag ska hitta bra källor till detta område. Har kollat runt en del men jag hittar inget bra tycker jag. Jag har läst hela Vitboken om EU:s framtid men det står ju inte så värst mycket fakta om just det utan det är mer vad som skulle kunna ske. 

Här kommer uppgiften iaf. Tacksam för all hjälp jag kan få. 😊 

 

Hur ser du på EU:s framtid? Utgå från scenariot du valt i studieguiden, gå ut på internet och hitta två-tre artiklar som hjälper dig att argumentera för din ståndpunkt. Nu skriver du en debattartikel om EU:s framtid. Gå tillbaka till studieguiden om du missat hur man skriver en debattartikel.

Ledord: Ett diskuterande och reflekterande svar med en analys som förklarar hur detta påverkar samhället omkring oss med hjälp av egna slutsatser som är förankrade i externa källor som fördjupar diskussionen. Glöm inte att motivera ditt val av källor med ett källkritiskt resonemang i slutet av ditt svar

Jonto 9206 – Moderator
Postad: 9 sep 2020 18:55 Redigerad: 9 sep 2020 18:57

Att EU ska göra mer tillsammans på alla politikområden kan innebära två saker där man kan ta ställning kring hur samarbetet ska se ut.

Federalism: Här tänker man att EU ska komma samman ännu närmare varandra och mer av överstatlighet, alltså att EU bestämmer och styr mycket mer. Om man går tanken hela vägen så kan man säga att alla enskilda EU-länder blir som delstater i ett stort EU-land.  Varför vill vissa detta? Främsta argumentet är att man är starkare tillsammans. Att om vi ska kunna stå emot USA, Kina och Ryssland som växer sig starka så måste EU stå mer enat och samarbeta mer och närmare. Förslag som skulle kunna vara aktuella kan vara att EU kan lagstifta på fler områden, får rätt att beskatta, alla länder ska gå med i EU, gemensamt försvar och försvarsstrategi m.m.

Mer mellanstatlighet: Här tänker man att EU har fått för mycket att bestämma om och måste gå tillbaka mot mer självständighet och lämna tillbaka en del makt till folket ute i länderna. EU är bra för att samarbeta kring frågor men beslut som rör medborgare i länderna måste fattas av länderna själva. EU bör i högre grad respektera ländernas egna förutsättningar och kulturer. Viktigt med denna utveckling är att betona att det inte handlar om att man är negativ till EU utan att det ska fungera mer som FN som ska bygga på en linje där alla ska vara överens och att man arbetar mellan stater. Fördelar med detta är att varje stat respekteras utifrån sina förutsättningar och kan hålla kvar självbestämmande men att man kan samarbeta i viktiga frågor.

Att samarbeta mycket kan både göras med mer överstatlighet(mer federalism) eller mellanstatlighet. Den konflikten skulle man exempelvis kunna ta upp och välja sida. Man ska dock komma ihåg att de inte ör motstridiga och att EU kan innehålla båda perspektiven men på olika områden och man skulle kunna anse att EU bör ha av båda. EU ligger exempelvis idag någonstans mellan dessa.

 

En annan viktig funderare är ju på vilka områden kan EU hjälpa länderna och hur man gör det.

Områden som man kan fundera kring som är aktuella är: Klimat & Miljö, Ekonomi, Migration, Försvarspolitik, Brottslighet, Handel, Arbetsmarknad och Terrorism

Man skulle kunna välja att ge exempel på ett område som man tycker är viktigt och försöka förklara vad EU kan göra för skillnad för länderna och hur samarbetet kan gå till.

Här finns en del debattartiklar om EU från svenska politiker med olika åsikt. Vissa är ganska specifika och vissa är mer övergripande. 

https://www.europaportalen.se/teman/debatt

Du får gärna mer hjälp när du kommit igång och bestämt dig lite vad du vill diskutera i din debattartikel och åt vilket håll du vill gå. Detta kanske förhoppningsvis kan ge lite inspiration till att få igång tankarna. Gör lite en punktlista för vad du skulle vilja ta upp. När du valt det kan du också få hjälp att söka källor.

Att skriva en debattartikel hör mer till svenskämnet. Där kan du kolla in ex. https://xn--lxhjlp-buad.nu/guider/svensktexter/skriva-debattartikel/

Kortfattat så om debattartikel: Det viktigaste är alltid att ha en tydlig tes(åsikt, idé) som presenteras ganska tidigt i texten. Sen radar man upp argument och diskuterar dem (man kan även ta upp motargument och bemöta dem), sedan avslutar man genom att återknyta till sin tes och sammanfatta. 

ellil 10 – Fd. Medlem
Postad: 9 sep 2020 20:35 Redigerad: 9 sep 2020 20:36

Tack så mycket, har skrivit lite nu men vet inte om jag är helt ute och cyklar.. 

Vi lever i ett demokratiskt samhälle, ett demokratiskt EU. Detta är något vi nästintill tar för givet. Sedan EU grundades för lite över 60 år sedan har vi kommit en lång väg. Idag är det sammanlagt 27 medlemsländer i EU. Men var är EU på väg? Hur ser framtiden ut. 

I denna artikel tycker jag att vi ska kolla lite djupare på en utav punkterna som drogs upp i Vitboken om EU:s framtid. Nämligen “Mycket mer tillsammans”. När jag först läste om detta tyckte jag att det lät helt fantastiskt. Jag menar vi är medlemmar i EU av en anledning, klart att vi alla ska hjälpas åt att komma dit visionen är! Men jag har läst lite djupare inom just detta området och jag har lite splittrade meningar.

Först och främst kan vi ta upp grundiden, det skulle innebära att alla medlemsländer ska samarbeta mer än någonsin tidigare. Beslutfattanden skulle tas snabbare och vi hade haft ett mer sammansvetsat EU. Frågor såsom tex försvar skulle vara enhetligt i EU. Vi kan jämföra det med USA, alltså kan man säga att alla medlemsländer hade blivit som stater i ett förenat EU-land. Men är det verkligen dit vi vill komma? Klart att samarbete är bra, enligt mig själv och många andra vill vi att samarbetet i EU ska fungera. Jag ser bara inte att det kanske behöver vara på den graden. Alla länder som har ansökt om att bli medlemmar i EU ska fortfarande ha frihet i beslutsfattande för sina invånare. Jag kan absolut se en stor fördel med ett mer sammansvetsat EU, tex tycker jag att det skulle vara en fördel när det kommer till försvaret. I dagsläget växer Kina, Ryssland och USA snabbare än vad EU gör. Det innebär att vi blir mindre procentuellt och på världsbilden vill vi såklart fortsätta ha inflytande. Därför kan jag tycka att när det kommer till försvar och miljöfrågor speciellt hade det kunnat finnas hårdare riktlinjer och samarbeten för att vi ska kunna växa starkare i en och samma riktning. 

Men överlag skulle jag säga att en mellanstatlighet i EU är det som skulle hålla bäst i längden. EU är bra till en mängd olika saker men när det kommer till beslut som omfattar invånarna i de olika medlemsländerna så tycker jag att man ska lämna de till de enskilda länderna. Jag menar vi vill ju att EU ska växa sig starkare och större och då tror jag inte att federalism är lösningen på detta. Det är viktigt att EU värnar om länderna och deras frihet.

Men frågan är om vi kommer behöva bli en federalism för att kunna “spela i samma liga” som stormakterna i världen.  

Jonto 9206 – Moderator
Postad: 11 sep 2020 16:21 Redigerad: 11 sep 2020 16:24

Du har fått till en bra struktur på debattartikeln med en tydlig tes. Bra! 

Det som du skulle kunna utveckla är att tydligare förklara och motivera varför det är viktigt att länderna får ta egna beslut och inte bli all för styrda av EU och kring vad.

Du kanske också tydligare kan koppla artikeln i Vitboken till din debattartikel. Du nämner den i början men för de som eventuellt inte läst den så kanske du kan i säg en eller två meningar förklara vad denne tar upp och driver för åsikt och då blir kopplingen till din artikel tydligare när du skriver "När jag först läste om detta...."

ellil 10 – Fd. Medlem
Postad: 11 sep 2020 16:24

Tack så mycket. la till en del andra saker och lämnade in den den dagen och fick återkoppling igår som jag blev nöjd med. Tänkte att jag skulle postat slutresultatet men förstod inte om det var tillåtet. 😊 

Jonto 9206 – Moderator
Postad: 11 sep 2020 16:51 Redigerad: 11 sep 2020 16:51

Så bra! Du får absolut posta slutresultatet om du vill men du behöver heller inte om du inte vill :)

Du är annars välkommen tillbaka med nya trådar om det är något annat du behöver hjälp med. Lycka till framöver!

ellil 10 – Fd. Medlem
Postad: 11 sep 2020 16:55

Då kommer slutresultatet här så kanske det kan hjälpa någon :)

 

Ett starkt och enat EU för vår framtid.

Vi lever i ett demokratiskt samhälle i ett demokratiskt EU. Detta är något vi nästintill tar för givet. Sedan EU grundades för lite över 60 år sedan har vi kommit en lång väg. Idag är det sammanlagt 27 medlemsländer i EU. Men var är EU på väg? Hur ser framtiden ut? 

I denna artikel tycker jag att vi ska kolla lite djupare på en utav punkterna som drogs upp i Vitboken om EU:s framtid. Nämligen “Mycket mer tillsammans”. När jag först läste om detta tyckte jag att det lät helt fantastiskt. Jag menar vi är medlemmar i EU av en anledning, klart att vi alla ska hjälpas åt att komma dit visionen är! Men jag har läst lite djupare inom just detta området och jag har lite splittrade meningar.

Först och främst kan vi ta upp grundiden, det skulle innebära att alla medlemsländer ska samarbeta mer än någonsin tidigare. Beslutfattanden skulle tas snabbare och vi hade haft ett mer sammansvetsat EU. Frågor såsom tex försvar skulle vara enhetligt i EU. Vi kan jämföra det med USA, alltså kan man säga att alla medlemsländer hade blivit som stater i ett förenat EU-land. Men är det verkligen dit vi vill komma? Klart att samarbete är bra, enligt mig själv och många andra vill vi att samarbetet i EU ska fungera. Jag ser bara inte att det kanske behöver vara på den graden. Alla länder som har ansökt om att bli medlemmar i EU ska fortfarande ha frihet i beslutsfattande för sina invånare. Jag kan absolut se en stor fördel med ett mer sammansvetsat EU, tex tycker jag att det skulle vara en fördel när det kommer till försvaret. I dagsläget växer Kina, Ryssland och USA snabbare än vad EU gör. Det innebär att vi blir mindre procentuellt och på världsbilden vill vi såklart fortsätta ha inflytande. Därför kan jag tycka att när det kommer till försvar och miljöfrågor speciellt hade det kunnat finnas hårdare riktlinjer och samarbeten för att vi ska kunna växa starkare i en och samma riktning. 

Men överlag skulle jag säga att en mellanstatlighet i EU är det som skulle hålla bäst i längden. EU är bra till en mängd olika saker men när det kommer till beslut som omfattar invånarna i de olika medlemsländerna så tycker jag att man ska lämna de till de enskilda länderna. Jag menar vi vill ju att EU ska växa sig starkare och större och då tror jag inte att federalism är lösningen på detta. Det är viktigt att EU värnar om länderna och deras frihet.

Men frågan är om vi kommer behöva bli en federalism för att kunna “spela i samma liga” som stormakterna i världen? Jag tror inte det. Jag tror att EU kan dra nytta av att göra mycket mer tillsamman. Det skulle vara positivt i de allra flesta punkterna. EU skulle som sagt kunna fatta beslut snabbare för att alla medlemsländer är överens om att man siktar efter samma grund. Snabbare beslutsfattanden leder till att man kan verkställa besluten fortare. Internationellt skulle EU tala som en röst vilket hade kunnat vara positivt för många av de mindre länderna i EU som kanske inte har lika lätt att få sin röst hörd. När man ser till klimatpåverkan och de förändringar som sker så skulle jag se att det hade varit extremt positivt med EU som en stor röst internationellt. Vi vill påverka och få en ändring och även om tex Sverige är väldigt duktiga när det kommer till klimat och miljö så är det inte så lätt för ett litet land som Sverige att kunna göra någon större påverkan internationellt. Däremot har redan SVerige ganska stor påverkan i EU och vi har etablerat oss väl, därför skulle vi kanske kunna lyfta en fråga som detta i EU som sedan kan ta detta vidare till andra medlemsländer och vidare i världen. Många bäckar små så att säga. Vi vill ha ett tryggt och starkt EU, inte bara för vår egen skull utan för våra barn och barnbarn. Och vi ska inte glömma allt de arbete som har lagts ner för att EU har kunnat komma dit det är idag, det är något värt att ta vara och bygga vidare på. Ett starkt och enat EU för vår framtid.   

Källor: https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/vitbok_om_eu_s_framtid_sv.pdf 

https://www.europaportalen.se/2015/02/eu-medlemskapet-ar-sveriges-stora-framgang

Svara Avbryt
Close