3 svar
285 visningar
ViggoJ7 2
Postad: 11 dec 2022 20:59

Evolution

Hej! Jag sitter och råpluggar inför ett prov som jag har på måndag genom att läsa igenom instuderingsfrågor som jag har fått, och bland dessa frågor står det att man ska "Sortera organismerna nedan i rätt ordning efter när de började utvecklas. Börja med den tidigaste gruppen: ormbunksväxter, fiskar, blågröna bakterier, däggdjur".

Jag svarade med "blågröna bakterier, ormbunksväxter, fiskar, däggdjur. I facit står det att fiskar är innan ormbunksväxter, och jag förstår inte varför. Jag har letat i boken men hittar inget konkret svar.

Kommer inte på några faktorer till varför fiskarna kom före ormbunksväxterna.

mag1 8960
Postad: 11 dec 2022 21:37

Hej och välkommen till Pluggaktuten!

Fiskarnas förfader kan ledas tillbaka till den kambriska explosionen, 530 miljoner år sedan, och detta skedde i haven som redan var platsen för massvis med olika livsformer.

Vet du när (föregångarna till dagens) ormbunksväxter uppstod?

ViggoJ7 2
Postad: 11 dec 2022 23:29

Hej!
Det står i min biologi bok att de trädartade ormbunkarna kom för ungefär 350 miljoner år sedan.

Jag förstår dock inte hur fiskarna påverkade ormbunkens utveckling.

mag1 8960
Postad: 12 dec 2022 08:32

Fiskarna behöver inte direkt ha påverkat ormbunkarnas utveckling. Båda härstammar från samma "urcell", men deras utveckling följer inte på varandra, där en leder till den andra. Utan fiskar och ormbunkar har utvecklats på sitt eget vis, och parallellt med varandra.

En vanlig liknelse för denna parallella utveckling är när evolutionen liknas med ett träd. Där tiden motsvaras av trädets höjd, ju längre från marken desto längre tid har förflutit sedan "urcellen" uppstod längst ner på trädet. Då motsvarar djur och växter varsin gren, som utvecklats ifrån urcellen, men grenarna sticker inte ut från stammen vid samma höjd/tid, utan först började fiskarnas anfader utvecklas (grenen längre ned), och senare i tiden uppstod en ny, egen gren, som skulle leda till ormbunken.

Svara Avbryt
Close