4 svar
69 visningar
Ha en fin dag är nöjd med hjälpen
Ha en fin dag 2062
Postad: 8 feb 16:48

evolution och myggor

Myggor och deras irriterande surr … Hur kan det komma sig att myggorna inte blir tystare med tanke på hur många som får sätta livet till? Vill man överleva är det bra om en kan gömma sig så mycket som möjligt (d.v.s. vara tyst)?

naytte Online 3490
Postad: 8 feb 17:00

Jag är ingen expert på evolutionär biologi, men jag har två spontana tankar:

  • Använder inte myggor sitt surr för att kommunicera med varandra? Jag har för mig att det är en anledning till att de inar.
  • Det är väl ett ständigt evolutionärt "race"? De myggor som är för högljudda kommer bli dödade, så man skulle kunna tycka att det borde finnas ett selektionstryck för att bli tystare (och ändå bibehålla kommunikationen sinsemellan), men om myggorna börjar bli tystare kommer ju ett selektionstryck uppstå hos människan, som selekterar för gener som gör att vi blir bättre på att höra myggornas frekvenser. 
Laguna 27743
Postad: 8 feb 17:14

Jag trodde det var vingarna som åstadkom ljudet.

mag1 Online 8745
Postad: 8 feb 21:01 Redigerad: 8 feb 21:02

Kul fråga!

Myggorna lyckas med att kommunicera genom ljudet till potentiella partner, samtidigt som de flyger. Så honorna signalerar till parning samtidigt som de letar mat. Hannarnas ljudfrekvenser ligger högre så de hör vi inte riktigt, frånsett att de inte kommer nära oss för att suga blod till äggen, utan istället lever av nektar hela tiden.

Ur ett evolutionärt perspektiv verkar ljud vara ett effektivt sätt att hitta en partner. Vi människor blir varse att honmyggorna kommer nära för att suga blod, men vi hinner ju inte med att dräpa alla. Och myggen suger ju blod från många andra arter, som inte kan/orkar bry sig om att dräpa honorna. Det verkar vara en bättre kompromiss att hela tiden annonsera sin närvaro och på så vis få en chans till sexuell reproduktion, till priset av att många honor dödas/undviks på grund av ljudet.

Själv tycker jag att myggen oftast biter när jag är distraherad av något annat, och inte kan fokusera på ljudet/dråpet. Det är oftast efter sticket som jag blir uppmärksam om myggan och mosar den. Kanske vore en bättre anpassning att utveckla en mjukare borr att sticka med? Men det kostar nog betydligt mycket mer utveckling än vad det ger för utvecklingsfördel. Varje ny anpassning sker antingen för att kompensera för en evolutionär nackdel, eller slumpmässigt och ger då en ny egenskap - men det är oftast kopplat till en kostnad (individen blir "sämre" på något annat).

Skulle vi vara den enda arten myggen kan leva av, och vi dedikerat och mordiskt spenderar tid på att slå ihjäl alla surrande mygg vi möter, skulle tystare flygande eller surrande på frekvenser som vi inte hör, vara en anpassningsfördel.

Ha en fin dag 2062
Postad: 10 feb 22:56

tack så mycket för era svar!

Svara Avbryt
Close