2 svar
35 visningar
Themuslim7 70
Postad: 26 okt 23:01

Expandera rike

Så länge som människan har levt har tribes/länder/riken velat expandera. Bli ett större land och bli så mäktiga som möjligt. Var detta okej? För i tiden var imperialism och nationalism mycket märkbart viktigt för i princip alla länder vilket gjorde det helt vanligt och rätt att expandera sitt rike. Det var trotsallt det alla länder ville. Var det rätt av alla människor att göra detta då? Om ja, den absolut största frågan, varför inte idag?

Det är en väldigt filosofisk fråga, vad som är och var rätt och fel att göra. Det har ju också varit så historiskt sett om vi talar expansion, att inkräkta på andra suveräna staters territorier genom att exempelvis starta krig och invadera, har aldrig varit okej, utan fått konsekvenser på olika sätt. Däremot exempelvis koloniseringen av Amerika där man trängde undan urinvånare och ursprungsbefolkning och tog deras landområden eller koloniseringen av områden i Afrika, betraktades inte som lika fel i alla fall på den tiden. 

Det som man kan säga har ändrats jämfört med flera hundra år tillbaka är att det idag finns tydliga suveräna stater med ett tydligt avgränsat territorium, med ett organiserat styre och ett organiserat försvar. Det tycker jag nog gör att det blir lite tydligare att en invasion blir ett tydligare övertramp och kränkning av en stats suveränitet. Långt tillbaka i tiden var det ibland oklart var gränser gick och vem/vilka som egentligen kontrollerade olika områden. Om vi jämför 1900-talet med äldre tidsepoker så är också framväxten av FN, EU och andra organisationer en skillnad, där man kommit överens om folkrättsliga spelregler samt ett system där stater erkänns och man erkänner varandras existens samt att länder har territoriella rättigheter. Det blir då mer formaliserat och där invasion eller övertagande av andras territorier faktiskt innebär ett brott internationellt.

Teraeagle 19738 – Moderator
Postad: 27 okt 19:48 Redigerad: 27 okt 19:50

Vad en stat eller ett land är för något har ju också ändrats ganska mycket genom århundradena. Idag definieras ett land av människorna som bor där, det är ett arv från nationalismen. Man kan inte ta t.ex. Halland från Sverige och göra svenskarna där till danskar. Så har det inte alltid varit, utan tidigare var landområden mer av en kunglig uppgörelse. Folk som bodde i Halland var inte svenskar på samma sätt som idag utan de var undersåtar till en furste, som kunde vara dansk eller svensk. Kungarna kunde byta områden med varandra genom krig, arv, köp etc. på ett sätt som inte skulle vara accepterat idag. Så länge inte kungarna höjde skatterna kraftigt eller betedde sig väldigt illa brydde man sig ganska lite om landsgränser. De flesta var bönder och de flesta hade fullt upp med att bara överleva.

Svara Avbryt
Close