4 svar
56 visningar
Studi är nöjd med hjälpen!
Studi 20
Postad: 3 dec 2018 Redigerad: 3 dec 2018

Fängelsestraff

Hej!

Jag ska skriva en uppsats som handlar om för och nackdelar med fängelsestraff. Nackdelar som jag kommit är: Att man i fängelsestraffet umgås med andra kriminella personer. Fördelarna som jag kommit på är följande: Att samhället bli mer tryggare när kriminella personer är inlåsta. Kommer dock inte på mer, skulle därför bli väldigt tacksam om ni kunde dela med er av andra för och nackdelar.

Tack på förhand!

Det är väl det enda rimliga straffet för riktigt grova brott. Vad skulle man annars göra med våldtäktsmän, mördare, terrorister m.fl.?

Ja du bör nog koppla det till specifika brott eller situationer och resonera i vilka fall det är bra eller dåligt. Alla rättsamhällen och rättsstater tillämpar fängelse för en del brott och för andra brott absolut inte fängelsestraff. Det blir således fel att prata om fängelse som "för eller emot" rent generellt. Allt beror på vilka typer av brott det gäller, och hur grova de är. Det beror också mycket på om personen tidigare är straffad eller ostraffad. Längden på straffen är inte heller en oviktig aspekt. Det beror lite på vad du ser är motpolen till fängelsestraff. Mildare straff, endast böter och samhällstjänst? Hårdare straff typ Dödsstraff?

Ditt argument "Samhället blir bryggare när kriminella personer är inlåsta" bygger på brott där man vet att det finns en hög återfallsrisk ex. sexualbrott, grova rån, mord etc. 

Fängelsestraff kan vara avskräckande för vissa typer av brott och man kan se på vissa brottstyper att fler och hårdare fängelsestraff kan minska brott och få färre att ägna sig åt det. Detta gäller dock oftast inte för de allra grövsta brotten.

Man brukar också ofta prata om rehabiliteringsteorin. Att (tycker vissa) målet med straffet är i mångt och mycket att den kriminelle ska kunna återanpassa sig till samhället och bli vårdad för att inte återfalla i brottslighet. Fängelsestraff och framför allt långa fängelsestraff utan kontakter och bakom lås och bom kan vara påfrestande och de kriminella blir avskärmade från samhället. När de väl släpps ut , så får de svårt att kunna fungera normalt i samhället då de saknar kontaktnät och det finns så risk att de hamnar tillbaka i gamla vanor. Man menar då istället på att det vore bättre att de fick hjälp, stöd och vård. Detta kan som sagt dock inte fullt ut i alla situationer ersätta fängelsestraff. 

Det finns ekonomiska aspekter såklart. Fängelsevården kostar mycket pengar att driva såklart, samtidigt så om vi istället hade låtit alla kriminella vara fria ute i samhället, så hade det skapat andra kostnader.

 

Har du valt frågeställning själv? I sådana fall bör du nog fundera om lite och avgränsa dig. Längre fängelsestraff för sexualbrott är exempelvis något konkret som blir enklare att diskutera.

Studi 20
Postad: 3 dec 2018

Tack så mycket för svaret. Nu vet jag hur jag ska tänka!

Härligt att höra. Lycka  till!

Svara Avbryt
Close