9 svar
54 visningar
flash är nöjd med hjälpen!
flash 4
Postad: 8 nov 2018

Fastnat i ekvationen.

-x-21--x+12=-x-23

x-2(x-2)*1 - -x+1(x-2)*2=-x-2(x-2)*3

1--x+1(x-2)*2=3

Har försökt fortsätta efter detta men tycks inte kunna hitta rätt.

Ngn trevlig själ som har tid att förklara hur jag skall fortsätta?

Yngve Online 9440 – Mattecentrum-volontär
Postad: 8 nov 2018 Redigerad: 8 nov 2018
flash skrev:

-x-21--x+12=-x-23

x-2(x-2)*1 - -x+1(x-2)*2=-x-2(x-2)*3

1--x+1(x-2)*2=3

Har försökt fortsätta efter detta men tycks inte kunna hitta rätt.

Ngn trevlig själ som har tid att förklara hur jag skall fortsätta?

Välkommen till Pluggakuten!

Du började bra. Jag tror att du egentligen kan gå vidare själv, om du tänker så här:

"Jag ville bli av med (x-2) i nämnarna, alltså multiplicerade jag hela ekvationen med (x-2)."

"Nu vill jag bli av med (x+1) i nämnaren. Få se nu. Hmmm ..."

flash 4
Postad: 8 nov 2018

Håller med.. testade de och slutar på :

-1x+1- (X-2)*2 = (x+1)*3x+1-(x-2)*2= (x+1)*3

Känns som att jag går i loop efter detta.

Bubo Online 2869
Postad: 8 nov 2018

Hur många x har du i vänsterledet? I högerledet?

flash 4
Postad: 8 nov 2018 Redigerad: 8 nov 2018

Kan inte säga att jag är fullt med på vad du menar med antal x i höger respektive vänster ledet.

Korra 2148
Postad: 8 nov 2018 Redigerad: 8 nov 2018
flash skrev:

-x-21--x+12=-x-23

x-2(x-2)*1 - -x+1(x-2)*2=-x-2(x-2)*3

1--x+1(x-2)*2=3

Har försökt fortsätta efter detta men tycks inte kunna hitta rätt.

Ngn trevlig själ som har tid att förklara hur jag skall fortsätta?

 Hej och välkommen till pluggakuten. 

Du kan börja med att bara titta på ekvationen och se om det finns några gemensamma termer. 
1x-2-2x+1=3x-2

Vi kan nu subtrahera 1x-2 från VL och HL, då får vi: -2x+1=2x-2
Nu dividerar vi HL och VL med 2 och får -1x+1=1x-2

Skriv om så att de båda bråken får minsta gemensamma nämnare och förläng sedan med nämnaren i VL och HL.
-x-2(x+1)(x-2)=x+1(x+1)(x-2)-(x-2)=x+1-x+2=x+12x=1x=12

Bubo Online 2869
Postad: 8 nov 2018 Redigerad: 8 nov 2018

I högerledet har du 3 stycken x, och så en trea. Du kan skriva högerledet som 3x + 3.

Hur kan du skriva vänsterledet? Hur många x plus vad då?

flash 4
Postad: 8 nov 2018

x+1-2x+4=3x+3

x+5=3x+3

kommer hit, sen krockar det hur jag än försöker gå vidare. 

Smaragdalena 17877 – Moderator
Postad: 8 nov 2018 Redigerad: 8 nov 2018

Om du subtraherar ett x på vardera sidan, så är alla x i högerleder.

Om du subtraherar 3 på vardera sidan, så är alla siffror på vänstersidan

Sedan behöver du dividera med koefficienten framför x-termen för att få x ensamt.

Kontrollera till sist att ditt x-värde är en lösning till den ursprungliga ekvationen.

 

Hur har du lyckats komma till Ma3 utan att kunna lösa en enkel ekvation? (Den du hade frång början var lite krånglig, men att lösa ekvationen x+5=3x+3 borde du kunna åtminstone från Ma1.)

Laguna 1299
Postad: 8 nov 2018

Nån enkel begreppsförvirring, antar jag. Man vill ju hjälpa till att lösa knuten.

 

Hur gör du när du vill lösa det och det inte funkar? 

Svara Avbryt
Close