20 svar
161 visningar
Dunkken är nöjd med hjälpen!
Dunkken 41
Postad: 28 jan 2019

Filmrecension: Hobbit

Hej gruppen, 

 

Jag skrivit klart ett utkast till min filmrecension på Hobbit: En oväntad resa. Och skulle behöva respons för eventuella stavfel, disposition eller grammatik samt om det är någonting jag bör lägga till eller ta bort.

 

Peter Jacksons filmtrilogi ”Härskarringen” var moderna fantasyfilmer som växte snabbt publikmässigt av alla fascinerande effekter och enastående animeringar vilket gav liv åt J.R.R. Tolkiens mästerverk. Det blev förstås succé och det är snart 15 år sedan vi fick följa med Frodo och Sam till det eldsprutande Domedagsberget för att förstöra den mäktiga ringen. Under lång tid har det bara varit en tidsfråga tills vi ännu en gång skulle få chansen att uppleva ett äventyr i Midgård. Regissören Jackson har valt att göra en ny trilogi vid namn ”Hobbit” på Tolkiens fantasivärld. Berättelsen handlar om Bilbo Baggers (Martin Freeman) som är en ung spoling och lever ett fridsamt liv i Fylke. En dag dyker trollkarlen Gandalf Grå (Ian McKellen) upp i sällskap med en drös oinbjudna dvärgar som förändrar allting. Plötsligt ingår Bilbo i en grupp bestående av tretton dvärgar som leds av den vittomtalade krigaren Thorin Ekenskölde (Richard Armitage). Expeditionen handlar om att återta dvärgarnas kungarike Erebor som för länge sedan erövrades av draken Smaug. Vägen mot det Ensamma Berget går över vildmarken, genom områden där orcher och vättar härjar fritt.


Filmen utspelar sig 60 år före Bilbos yngre kusin Frodo begav sig ut på äventyr i Sagan om Ringen och detta är historien över hur Bilbo kommer över den beryktade ringen. Vi får även återse gamla ansikten som Saruman, Frodo, Elrond, Gollum och Galadriel. Fast även en hel del nya ansikten såsom dvärgarna med Thorin som ledare. Innan jag såg filmen var jag kluven ifall den skulle nå upp till samma nivå som de tidigare berättelserna. Vissa tycker att den är magisk medan somliga tycker att den är mycket sämre än dem andra. På ett sätt håller jag med om att det finns både positiva och negativa aspekter i filmen, men att detta är två skilda historier som inte får förväxlas med varandra. Sagan om Ringen är mer en mörk och brutal berättelse med seriösa och glamorösa karaktärer såsom Aragorn och Legolas där ondskan redan härskar över riket. Medan Hobbit istället innehåller dvärgar med humor, vimsiga trollkarlar samt matintresserade bergstroll vilket gör att handlingen uppfattas som mjuk och lite som en barnberättelse. Det finns mer harmoni över den.


Kvalitén på filmen är makalös således det är en mycket bra miljö med vackra ängar, berg som sträcker sig upp till en klarblå himmel och vattenfall som slingrar sig mellan djupa dalar under äventyrets gång. Filmandet fångar den vackra miljön från olika perspektiv och det känns som att man lever in i berättelsen på ett sagolikt sätt. Dessutom är ljudet och filmmusiken av hög kvalité vilket gör detta första avsnitt sevärt. Enda minuset är att bildupplösningen känns överarbetad, eftersom det är filmat med högre samplingsfrekvens än vanligt blir handlingen en aning livlös och intetsägande. Dock måste jag ge stor eloge för en genomtänkt dramaturgin och djupa karaktärer som känns mänskliga. Andy Serkis som spelar Gollum passar utmärkt i sin roll.


Det mest framträdande temat i Hobbit är mod, och omvandlingen av Bilbo Baggers från en blyg och tystlåten hobbit till en modig hjälte i mitten av ett farligt äventyr. Följaktligen var det en tapperhet för Bilbo att lämna sitt kära hem i Fylke, alldenstund han ville hjälpa dvärgarna få tillbaka sitt hem. Ett citat som gav mig en tankeställare var en scen när Thorin säger till Bilbo: ”Om fler trivdes hemma istället för att ge sig ut för att leta guld, då tror jag att världen skulle vara en bättre plats.” Tanken bakom detta är att vi människor vill alltid utforska och prestera men att det kan ge konsekvenser i form av konflikter och konkurrens. Såvida vi skulle sluta med detta, kommer individer att känna en starkare trygghet hos sig själva.

Qetsiyah 670
Postad: 28 jan 2019 Redigerad: 28 jan 2019

Allmänt en ok text. Du ger väldigt lite utrymme till tolkning, jag är faktiskt inte intresserad i ditt återberättande, jag är intresserad av vad du tycker om filmen. Du behöver bara berätta om innehållet precis till den grad av detaljrikhet att man som läsare inte blir helt förvirrad över vad du pratar om (du kan faktiskt ha lite för lite information så att du har mer plats för dina egna åsikter, din lärare kan söka information själv också!). Nämn huvudpersonen + eventuellt några viktiga karaktärer, inte mer. 

Du använder avancerade ord här och där, användningen av de är korrekt. Textbindningen är okej. Ganska många grundläggande fel som jag tror är slarvfel. Det finns fler fel än de jag pekat ut, men jag tror att du kan hitta de själv. Gör även detta: "Eleven kan också föra utvecklade resonemang om verket med kopplingar till dess upphovsman. Eleven drar då relativt väl underbyggda slutsatser om hur verket har påverkats av det historiska och kulturella sammanhang som det har tillkommit i."

Vilken årskurs går du i?

 

Peter Jacksons filmtrilogi ”Härskarringen” var TRE moderna fantasyfilmer som växte snabbt publikmässigt av alla fascinerande effekter och enastående animeringar vilket gav liv åt J.R.R. Tolkiens mästerverk. Det blev förstås succé och det är snart 15 år sedan vi fick följa med Frodo och Sam till det eldsprutande Domedagsberget för att förstöra den mäktiga ringen. Under lång tid har det bara varit en tidsfråga tills vi ännu en gång skulle få chansen att uppleva ett äventyr i Midgård. Regissören Jackson har valt att göra en ny FILMtrilogi vid namn ”Hobbit” SOM UTSPELAR SIG I Tolkiens fantasivärld. Berättelsen handlar om Bilbo Baggers (Martin Freeman) som är en ung spoling och lever ett fridsamt liv i Fylke. En dag dyker trollkarlen Gandalf Grå (Ian McKellen) upp i sällskap med en drös oinbjudna dvärgar som förändrar allting [BILBOS LIV ALLTSÅ?]. Plötsligt ingår Bilbo i en grupp bestående av tretton dvärgar som leds av den vittomtalade krigaren Thorin Ekenskölde (Richard Armitage). Expeditionen handlar om att återta dvärgarnas kungarike Erebor som för länge sedan erövrades av draken Smaug. Vägen mot det Ensamma Berget går över vildmarken, genom områden där orcher och vättar härjar fritt.


Filmen utspelar sig 60 år före EFTER?? Bilbos yngre kusin Frodo begav sig ut på äventyr i Sagan om Ringen och detta är historien OM över hur Bilbo kommer över den [ERÖVRA LÅTER MER EFFEKTFULLT] beryktade ringen. Vi får även återse gamla ansikten som Saruman, Frodo, Elrond, Gollum och Galadriel. Fast även en hel del nya ansikten såsom dvärgarna med OCH Thorin som ledare DYKER UPP I DEN NYA TRIOLOGIN. Innan jag såg filmen var jag kluven OSÄKER ifall den skulle nå upp till samma nivå som de tidigare berättelserna. Vissa tycker att den är magisk medan somliga tycker att den är mycket sämre än dem andra. På ett sätt håller jag med om att det finns både positiva och negativa aspekter i filmen [EXTREMT VAG MENING, VAR RAKT PÅ SAK], men att detta är två skilda historier som inte får förväxlas med varandra ???. Sagan om Ringen är mer en mörk MÖRKARE och MER brutal berättelse med seriösa och glamorösa karaktärer såsom Aragorn och Legolas där ondskan redan härskar över riket. Medan Hobbit istället innehåller dvärgar med humor, vimsiga trollkarlar samt matintresserade bergstroll vilket gör att handlingen uppfattas som mjuk och lite som en barnberättelse. Det finns mer harmoni över den.


Kvalitén på filmen är makalös således det är [ORDFÖLJD] en mycket bra miljö med vackra ängar, berg som sträcker sig upp till en klarblå himmel och vattenfall som slingrar sig mellan djupa dalar under äventyrets gång. Filmandet fångar den vackra miljön från olika perspektiv och det känns som att man lever in i berättelsen på ett sagolikt sätt. Dessutom är ljudetEFFEKTERNA? och filmmusiken av hög kvalité vilket gör detta första avsnitt sevärt. Enda minuset är att bildupplösningen känns överarbetad, eftersom det är filmat med högre samplingsfrekvens [oj vilket tekniskt ord!] än vanligt blir handlingen en aning livlös och intetsägande. Dock måste jag ge stor eloge för en genomtänkt dramaturgin och djupa karaktärer som känns mänskliga. Andy Serkis som spelar Gollum passar utmärkt i sin roll [VARFÖR?].


Det mest framträdande temat i Hobbit är mod, och omvandlingen av Bilbo Baggers från en blyg och tystlåten hobbit till en modig hjälte i mitten av ett farligt äventyr. Följaktligen var det en tapperhet för Bilbo att lämna sitt kära hem i Fylke, alldenstund han ville hjälpa dvärgarna få tillbaka sitt hem. Ett citat som gav mig en tankeställare var en scen när Thorin säger till Bilbo: ”Om fler trivdes hemma istället för att ge sig ut för att leta guld, då tror jag att världen skulle vara en bättre plats.” Tanken bakom detta är att vi människor vill alltid ORDFÖLJD utforska och prestera men att det kan ge konsekvenser i form av konflikter och konkurrens. Såvida vi skulle sluta med detta, kommer individer att känna en starkare trygghet hos sig själva.

Dunkken 41
Postad: 28 jan 2019 Redigerad: 28 jan 2019
Qetsiyah skrev:

Allmänt en ok text. Du ger väldigt lite utrymme till tolkning, jag är faktiskt inte intresserad i ditt återberättande, jag är intresserad av vad du tycker om filmen. Du behöver bara berätta om innehållet precis till den grad av detaljrikhet att man som läsare inte blir helt förvirrad över vad du pratar om (du kan faktiskt ha lite för lite information så att du har mer plats för dina egna åsikter, din lärare kan söka information själv också!). Nämn huvudpersonen + eventuellt några viktiga karaktärer, inte mer. 

Du använder avancerade ord här och där, användningen av de är korrekt. Textbindningen är okej. Ganska många grundläggande fel som jag tror är slarvfel. Det finns fler fel än de jag pekat ut, men jag tror att du kan hitta de själv. Gör även detta: "Eleven kan också föra utvecklade resonemang om verket med kopplingar till dess upphovsman. Eleven drar då relativt väl underbyggda slutsatser om hur verket har påverkats av det historiska och kulturella sammanhang som det har tillkommit i."

Vilken årskurs går du i?

 

Peter Jacksons filmtrilogi ”Härskarringen” var TRE moderna fantasyfilmer som växte snabbt publikmässigt av alla fascinerande effekter och enastående animeringar vilket gav liv åt J.R.R. Tolkiens mästerverk. Det blev förstås succé och det är snart 15 år sedan vi fick följa med Frodo och Sam till det eldsprutande Domedagsberget för att förstöra den mäktiga ringen. Under lång tid har det bara varit en tidsfråga tills vi ännu en gång skulle få chansen att uppleva ett äventyr i Midgård. Regissören Jackson har valt att göra en ny FILMtrilogi vid namn ”Hobbit” SOM UTSPELAR SIG I Tolkiens fantasivärld. Berättelsen handlar om Bilbo Baggers (Martin Freeman) som är en ung spoling och lever ett fridsamt liv i Fylke. En dag dyker trollkarlen Gandalf Grå (Ian McKellen) upp i sällskap med en drös oinbjudna dvärgar som förändrar allting [BILBOS LIV ALLTSÅ?]. Plötsligt ingår Bilbo i en grupp bestående av tretton dvärgar som leds av den vittomtalade krigaren Thorin Ekenskölde (Richard Armitage). Expeditionen handlar om att återta dvärgarnas kungarike Erebor som för länge sedan erövrades av draken Smaug. Vägen mot det Ensamma Berget går över vildmarken, genom områden där orcher och vättar härjar fritt.


Filmen utspelar sig 60 år före EFTER?? Bilbos yngre kusin Frodo begav sig ut på äventyr i Sagan om Ringen och detta är historien OM över hur Bilbo kommer över den [ERÖVRA LÅTER MER EFFEKTFULLT] beryktade ringen. Vi får även återse gamla ansikten som Saruman, Frodo, Elrond, Gollum och Galadriel. Fast även en hel del nya ansikten såsom dvärgarna med OCH Thorin som ledare DYKER UPP I DEN NYA TRIOLOGIN. Innan jag såg filmen var jag kluven OSÄKER ifall den skulle nå upp till samma nivå som de tidigare berättelserna. Vissa tycker att den är magisk medan somliga tycker att den är mycket sämre än dem andra. På ett sätt håller jag med om att det finns både positiva och negativa aspekter i filmen [EXTREMT VAG MENING, VAR RAKT PÅ SAK], men att detta är två skilda historier som inte får förväxlas med varandra ???. Sagan om Ringen är mer en mörk MÖRKARE och MER brutal berättelse med seriösa och glamorösa karaktärer såsom Aragorn och Legolas där ondskan redan härskar över riket. Medan Hobbit istället innehåller dvärgar med humor, vimsiga trollkarlar samt matintresserade bergstroll vilket gör att handlingen uppfattas som mjuk och lite som en barnberättelse. Det finns mer harmoni över den.


Kvalitén på filmen är makalös således det är [ORDFÖLJD] en mycket bra miljö med vackra ängar, berg som sträcker sig upp till en klarblå himmel och vattenfall som slingrar sig mellan djupa dalar under äventyrets gång. Filmandet fångar den vackra miljön från olika perspektiv och det känns som att man lever in i berättelsen på ett sagolikt sätt. Dessutom är ljudetEFFEKTERNA? och filmmusiken av hög kvalité vilket gör detta första avsnitt sevärt. Enda minuset är att bildupplösningen känns överarbetad, eftersom det är filmat med högre samplingsfrekvens [oj vilket tekniskt ord!] än vanligt blir handlingen en aning livlös och intetsägande. Dock måste jag ge stor eloge för en genomtänkt dramaturgin och djupa karaktärer som känns mänskliga. Andy Serkis som spelar Gollum passar utmärkt i sin roll [VARFÖR?].


Det mest framträdande temat i Hobbit är mod, och omvandlingen av Bilbo Baggers från en blyg och tystlåten hobbit till en modig hjälte i mitten av ett farligt äventyr. Följaktligen var det en tapperhet för Bilbo att lämna sitt kära hem i Fylke, alldenstund han ville hjälpa dvärgarna få tillbaka sitt hem. Ett citat som gav mig en tankeställare var en scen när Thorin säger till Bilbo: ”Om fler trivdes hemma istället för att ge sig ut för att leta guld, då tror jag att världen skulle vara en bättre plats.” Tanken bakom detta är att vi människor vill alltid ORDFÖLJD utforska och prestera men att det kan ge konsekvenser i form av konflikter och konkurrens. Såvida vi skulle sluta med detta, kommer individer att känna en starkare trygghet hos sig själva.

 Tack så mycket för den otroliga responsen och ska se vad jag kan komma med! Jag går dessutom i årskurs 9 och har en fråga om när du skriver ”ORDFÖLJD”. Innebär det att meningen är konstigt formulerat och det borde ändras? En fråga till, tycker du jag borde ta bort den här delen i början för att fylla ut min analys mer?

 

Peter Jacksons filmtrilogi ”Härskarringen” var TRE moderna fantasyfilmer som växte snabbt publikmässigt av alla fascinerande effekter och enastående animeringar vilket gav liv åt J.R.R. Tolkiens mästerverk. Det blev förstås succé och det är snart 15 år sedan vi fick följa med Frodo och Sam till det eldsprutande Domedagsberget för att förstöra den mäktiga ringen. Under lång tid har det bara varit en tidsfråga tills vi ännu en gång skulle få chansen att uppleva ett äventyr i Midgård. 

woozah 1201
Postad: 28 jan 2019 Redigerad: 28 jan 2019

Behöver man verkligen betona att en filmtrilogi är tre filmer...? Känns tveksamt va. 

Dunkken 41
Postad: 29 jan 2019
woozah skrev:

Behöver man verkligen betona att en filmtrilogi är tre filmer...? Känns tveksamt va. 

 Nej, jag hade inte gjort det men han skrev det

woozah 1201
Postad: 29 jan 2019
Dunkken skrev:
woozah skrev:

Behöver man verkligen betona att en filmtrilogi är tre filmer...? Känns tveksamt va. 

 Nej, jag hade inte gjort det men han skrev det

 

Nej precis. Menade mer som förslag till Qetsiyahs svar. 

joculator 1562 – Moderator
Postad: 29 jan 2019
Qetsiyah skrev:


Filmen utspelar sig 60 år före EFTER?? Bilbos yngre kusin Frodo begav sig ut på äventyr i Sagan om Ringen och detta är historien OM över hur Bilbo kommer över den [ERÖVRA LÅTER MER EFFEKTFULLT] beryktade ringen.

 Nej, filmen utspelar sig 60 år FÖRE.
'Erövra' är inte riktigt det som händer i filmen. 'kommer över den' är mer korrekt.

Qetsiyah 670
Postad: 29 jan 2019
woozah skrev:
Dunkken skrev:
woozah skrev:

Behöver man verkligen betona att en filmtrilogi är tre filmer...? Känns tveksamt va. 

 Nej, jag hade inte gjort det men han skrev det

 

Nej precis. Menade mer som förslag till Qetsiyahs svar. 

 Nej det ska normalt inte behövas, men den meningen känns inte naturlig utan "tre". Alternativet är att omformulera lite vilket jag inte orkade igår kväll. 

Peter Jacksons fantasyfilmtrilogi ”Härskarringen” var TRE moderna fantasyfilmer som växte snabbt publikmässigt av alla fascinerande effekter och enastående animeringar vilket gav liv åt J.R.R. Tolkiens mästerverk.

woozah 1201
Postad: 29 jan 2019
Qetsiyah skrev:
woozah skrev:
Dunkken skrev:
woozah skrev:

Behöver man verkligen betona att en filmtrilogi är tre filmer...? Känns tveksamt va. 

 Nej, jag hade inte gjort det men han skrev det

 

Nej precis. Menade mer som förslag till Qetsiyahs svar. 

 Nej det ska normalt inte behövas, men den meningen känns inte naturlig utan "tre". Alternativet är att omformulera lite vilket jag inte orkade igår kväll. 

Peter Jacksons fantasyfilmtrilogi ”Härskarringen” var TRE moderna fantasyfilmer som växte snabbt publikmässigt av alla fascinerande effekter och enastående animeringar vilket gav liv åt J.R.R. Tolkiens mästerverk.

 Håller inte med. När man lägger till tre på något som redan förklarat att det är tre känns onaturligt. 

Qetsiyah 670
Postad: 29 jan 2019 Redigerad: 29 jan 2019
woozah skrev:
Qetsiyah skrev:
woozah skrev:
Dunkken skrev:
woozah skrev:

Behöver man verkligen betona att en filmtrilogi är tre filmer...? Känns tveksamt va. 

 Nej, jag hade inte gjort det men han skrev det

 

Nej precis. Menade mer som förslag till Qetsiyahs svar. 

 Nej det ska normalt inte behövas, men den meningen känns inte naturlig utan "tre". Alternativet är att omformulera lite vilket jag inte orkade igår kväll. 

Peter Jacksons fantasyfilmtrilogi ”Härskarringen” var TRE moderna fantasyfilmer som växte snabbt publikmässigt av alla fascinerande effekter och enastående animeringar vilket gav liv åt J.R.R. Tolkiens mästerverk.

 Håller inte med. När man lägger till tre på något som redan förklarat att det är tre känns onaturligt. 

 Min poäng är att den känns mindre naturlig utan "tre", med tre låter det visserligen inte heller bra, men bättre än utan.

Dunkken 41
Postad: 29 jan 2019

Fantasyfilmtrilogi, särskrivs ej det?

Dunkken skrev:

Fantasyfilmtrilogi, särskrivs ej det?

 Nej, möjligen kan man skriva det som fantasy-filmtrilogi eller fatasyfilm-trilogi beroende på vilket man menar.

Dunkken 41
Postad: 29 jan 2019
Smaragdalena skrev:
Dunkken skrev:

Fantasyfilmtrilogi, särskrivs ej det?

 Nej, möjligen kan man skriva det som fantasy-filmtrilogi eller fatasyfilm-trilogi beroende på vilket man menar.

 Okej, tack

Qetsiyah 670
Postad: 29 jan 2019
Dunkken skrev:
Smaragdalena skrev:
Dunkken skrev:

Fantasyfilmtrilogi, särskrivs ej det?

 Nej, möjligen kan man skriva det som fantasy-filmtrilogi eller fatasyfilm-trilogi beroende på vilket man menar.

 Okej, tack

 Jag brukar tänka att om ordet innan beskriver ordet efter så ska de sitta ihop

Dunkken 41
Postad: 29 jan 2019
Qetsiyah skrev:
Dunkken skrev:
Smaragdalena skrev:
Dunkken skrev:

Fantasyfilmtrilogi, särskrivs ej det?

 Nej, möjligen kan man skriva det som fantasy-filmtrilogi eller fatasyfilm-trilogi beroende på vilket man menar.

 Okej, tack

 Jag brukar tänka att om ordet innan beskriver ordet efter så ska de sitta ihop

 Tack för tipset, särskrivningar är det värsta jag vet så blir användbart.

woozah 1201
Postad: 30 jan 2019

Du ska vara medveten om att detta läggs ut på internet, så även om du själv skrivit texten (vilket jag inte tvekar på) så kan du åka dit på plagiat. Var försiktig.

Dunkken 41
Postad: 30 jan 2019
woozah skrev:

Du ska vara medveten om att detta läggs ut på internet, så även om du själv skrivit texten (vilket jag inte tvekar på) så kan du åka dit på plagiat. Var försiktig.

 Yes det är jag medveten om. Försöker bara få så mycket respons som möjligt.

Dunkken 41
Postad: 30 jan 2019
woozah skrev:

Du ska vara medveten om att detta läggs ut på internet, så även om du själv skrivit texten (vilket jag inte tvekar på) så kan du åka dit på plagiat. Var försiktig.

 Tycker du att det känns som plagiat eller var det bara ett råd?

woozah 1201
Postad: 30 jan 2019
Dunkken skrev:
woozah skrev:

Du ska vara medveten om att detta läggs ut på internet, så även om du själv skrivit texten (vilket jag inte tvekar på) så kan du åka dit på plagiat. Var försiktig.

 Tycker du att det känns som plagiat eller var det bara ett råd?

 

Ett råd. Eftersom det ligger ute på internet kan det indexeras av t.ex. program som kontrollerar plagiat, och här skulle du få 100% copy-paste. Det kanske går att reda ut, men var försiktig för det är ju tråkigt att åka dit för plagiat när du skrivit texten själv. :)

Dunkken 41
Postad: 30 jan 2019
woozah skrev:
Dunkken skrev:
woozah skrev:

Du ska vara medveten om att detta läggs ut på internet, så även om du själv skrivit texten (vilket jag inte tvekar på) så kan du åka dit på plagiat. Var försiktig.

 Tycker du att det känns som plagiat eller var det bara ett råd?

 

Ett råd. Eftersom det ligger ute på internet kan det indexeras av t.ex. program som kontrollerar plagiat, och här skulle du få 100% copy-paste. Det kanske går att reda ut, men var försiktig för det är ju tråkigt att åka dit för plagiat när du skrivit texten själv. :)

Aha då är jag med. Förstår hur du tänker och det skulle vara tråkigt om fallet var så men jag kan i sådana fall bevisa att det är jag, men tack för informationen och ska tänka mig för. 

Qetsiyah 670
Postad: 30 jan 2019

Det ska nog inte vara ett problem, utom i universitet där jag i alla fall har hört att lärare är betydligt mindre förstående. Du kan bara visa att Dunkken är du. Dessutom tycker jag i alla fall att en matchning på runt hundra procent är för osannolikt för att vara plagiat, du är ju inte så dum så att säga.

Svara Avbryt
Close