2 svar
336 visningar
Tayzo569 är nöjd med hjälpen
Tayzo569 424
Postad: 20 okt 2020 15:38

fn resolution

Är min resolution Ok?

 

Jonto 7401 – Moderator
Postad: 20 okt 2020 16:41

Hej!

Det beror lite på vad ni fått för instruktioner om hur resolutionen ska skrivas. Är det inför ett FN-rollspel?

Jag är utbildad FN-rollspelsordförande och är van vid en viss mall att följa som har en ganska strikt form.

Med reservation för att ni kanske skriver en enklare version så bör du fixa:

* Alla rader ska vara numererade så som du gjort på några rader. För att markera att en såkallad klausul("stycke") är slut gör du istället en tom rad

* De raderna som du har överst ska också vara numererade och det inledande ordet ska vara kursiverat d.v.s. "Uppmanar", "Med uppmärksamhet", "Påminner". "Oroad över" och "Vidareutvecklar" . De som du har överst kallas inledande klausuler och är en lägesbeskrivning av frågan, bakgrund,inställning  och information

* Det som du har längt ner som börjar med "stöder". Detta är för mig operativa klausuler, alltså förslag och åtgärder. Dessa operativa klausuler brukar skrivas på ett speciellt sätt nämligen att man stryker under det inledande ordet och numrerar dem.

* Det sista lite mer petiga är att hela resolutionen ska vara en lång mening, vilket gör att man inte sätter ut punkter utan kommatecken efter varje mening och punkt först efter sista raden.

Jag lägger in ett exempel på en resolution som jag själv skrev i tvåan på gymnasiet så du kan se hur det kan se ut. Din behöver såklart inte vara lika lång utan det är ett exempel på hur man numererar och kursiverar/understryker.

Jonto 7401 – Moderator
Postad: 20 okt 2020 16:48

Vad gäller språket i resolutionen så saknas vissa ord

ex. Med uppmärksamhet  att begränsa....

Oroad över viktiga frågor som inte tagits tillräckligt på allvar

Vidareutvecklar tanken om att....

 

"Föreslår om stöd mellan industriländer och utvecklingsländer. " Svår mening att förstå. Vad innebär stöd mellan dem? Vilka ska ge stöd till vilka? Eller ska de båda få stöd av FN? Förtydliga.

Svara Avbryt
Close