matlun är nöjd med hjälpen
matlun 3
Postad: 8 sep 17:10

Fördelar med representativ demokrati?

Hej!

Jag jobbar med instuderingsfrågor till ett kommande prov i demokrati. En fråga jag bearbetar just nu är "beskriv nackdelar och fördelar med representativ demokrati". Nackdelar jag skrivit är bland annat att makten är längre ifrån folket till skillnad från direkt demokrati, det kan ta lång tid innan beslut tas och att politikerna kan svika oss med sina vallöften, vilket kan leda till bristande förtroende och/eller skapa en politikerförakt. Fördelar har jag väldigt svårt att komma på, hittar dessutom inget om det online. 

Hoppas att någon kan hjälpa mig!

Tack på förhand =)

Man får kanske lite tänka då på vad som skulle vara motsatsen. Hur skulle man ha behövt göra om man inte skulle ha en representativ demokrati?

Det vanligaste sättet är då direktdemokrati, alltså där folket i hög grad får bestämma i enskilda frågor genom exempelvis folkomröstningar. Vad tänker du om det? Om vi skulle behöva rösta inte bara vart fjärde år utan rösta i många olika politiska frågor hela tiden. Hade människor haft tid, lust och ork att sätta sig in i alla frågor och rösta? Har folk tillräckliga kunskaper och insikter för att kunna ta ställning i svåra frågor som handlar om lagstiftning, försvarspolitik, utrikespolitik eller andra svåra frågor? Kan du med hjälp av dessa tankar hitta någon fördel till att vi har en representativ demokrati där vi har valt politiker som vi litar på till att hantera de politiska beslut som uppstår under fyra år, istället för att folk ska ta ställning i många frågor ständigt?

matlun 3
Postad: 8 sep 20:14

Det hade jag inte tänkt på! Tack så mycket😄

Ingen orsak

Svara Avbryt
Close