6 svar
39 visningar
Roro2000 29
Postad: 16 nov 21:33

förintelsen

Jag har försökt länge att få fram svaret på denna frågan men har inte lyckats. Frågan är hur kunde personer (nazister) döda så många människor utan att få skuldkänslor. Man ska ha medborgarna i tyskland varför dem inte gjorde något åt det som var fel.

Jonto 7952 – Moderator
Postad: 17 nov 01:02

Titta exempelvis på mitt svar i denna tråd: https://www.pluggakuten.se/trad/omansklighet-under-forintelsen/

Roro2000 29
Postad: 17 nov 23:06

Det jag vill veta är hur vanliga personer alltså inte soldater eller politiker inte gjorde något under förintelsen

Laguna Online 22263
Postad: 17 nov 23:33

Här är en wikipedia-artikel på engelska om detta: https://en.wikipedia.org/wiki/Knowledge_of_the_Holocaust_in_Nazi_Germany_and_German-occupied_Europe

Den motsvarande tyska är kanske fylligare.

Jonto 7952 – Moderator
Postad: 17 nov 23:34
Roro2000 skrev:

Det jag vill veta är hur vanliga personer alltså inte soldater eller politiker inte gjorde något under förintelsen

Det har nog med många faktorer att göra.

En del såg inte (eller ville kanske inte se) vad som hände. Det kan vara för att de inte hade information eller att de i mindre eller högre grad litade på propagandan eller de dimridåer som fanns. man var ju från nazistpartiet inte helt öppna med vad som skedde utan det kallades ju för arbetsläger och man försökte måla upp bilder av att de hade en dräglig tillvaro.

Hos andra var det nog så att man visste vad som hände men att man inte kunde, inte vågade eller inte tyckte att det var ens egen sak att agera mot det.

Bland vissa var det så att de hade ekonomiska eller politiska intressen i nazistpartiet. Nazistpartiet styrde hela Tyskland och för att lyckas väl i samhället så var det viktigt att hålla sig på god fot med dem.

Man ska dock inte glömma att det fanns de som gjorde motstånd och att det fanns motstndsrörelser som försökte stoppa Hitler och nazifieringen av Tyskland. Det fanns också de som agerade i civilkurage och räddade människor undan förintelsen. Alla såg inte på, men tyvärr för många.

Tyvärr ser jag idag samma sak i skolorna med mobbning. Många som bara står och ser på och tyst accepterar det som sker istället för att larma eller säga ifrån. Man kan ju verkligen undra varför, jag tror i någon mån att man kan hitta samma/liknande förklaringar här. Man tänker att man inte har ett eget ansvar för det som sker, att man kanske själv kan råka illa ut om man sätter sig upp mot något eller försöker lura sig själv att det som sker inte är ett problem.

Teraeagle 16950 – Moderator
Postad: 18 nov 09:03

Det finns koncentrationsläger även idag. Människorättsorganisationer som Amnesty tror att det kan sitta så många som tre miljoner i koncentrationsläger i västra Kina, i den s.k. Xinjiangprovinsen. Även om det inte är förintelseläger som i Nazityskland finns ändå skrämmande rapporter om tortyr, tvångssteriliseringar etc. Hur kommer det sig att världen inte agerar mot det?

Det är också intressant att det är så pass okänt hos gemene man vad som faktiskt pågår i det området. Detta trots att vi lever i ett helt annat informationssamhälle idag jämfört med 40-talet.

Roro2000 29
Postad: 19 nov 19:57

tack så mycket för hjälpen

Svara Avbryt
Close