4 svar
56 visningar
Am00 181
Postad: 19 maj 2019

Första - och andra världskriget

Hej!

Det som skiljde andra världskriget mot den första, var det att krigföringen inte bara riktade sig mot militära mål utan mot hela samhället och att både soldater och civila dog? 

Jag tror att civila dog i första världskriget också. Har du hittat den här informationen i någon källa?

Ingemar 380
Postad: 19 maj 2019
Am00 skrev:

Hej!

Det som skiljde andra världskriget mot den första, var det att krigföringen inte bara riktade sig mot militära mål utan mot hela samhället och att både soldater och civila dog? 

Jag är övertygad om att befolkningen i Belgien inte skulle hålla med dig: https://varldenshistoria.se/krig/forsta-varldskriget/forsta-varldskriget-tyskarna-lopte-amok-i-belgien 

Am00 181
Postad: 20 maj 2019

Men kan man säga att en grej som skiljde de åt är att i andra världskriget så hade man kommit längre i den tekniska utvecklingen och kapaciteten att döda människor hade blivit större. Sen dog fler soldater i andra världskriget.

Man hade även nu bombplan som gjorde det möjligt att  döda på avstånd med minimala egna förluster.

I andra världskriget så blev "endast"  4-5 miljoner på flykt medan i vid slutet av andra världskriget var det 40 miljoner människor på flykt. 

Kan man svara på detta viss på provet? Är det ett bra svar? Finns det något jag ska tillägga? 

vahagnavedian 25
Postad: 20 maj 2019

Inte riktigt sant. Första världskriget räknas också till "totala krig" där även civila berörs. Dessutom var det just i fredsavtalen efter första världskriget som man för första gången använde term "brott mot mänskligheten" i ett internationellt sammanhang och då om pågående massakrer av armenierna i Osmanska imperiet. Ultimatumet förverkligades i en separat åtalspunkt i fredsavtalet med Turkiet rörande "brott mot mänskligheten" medan de andra fredsavtalen med Tyskland, Österrike, Ungern och Bulgarien endast innehöll åtal gällande "krigsbrott". Åtalspunkten i Sevres-avtalet med Turkiet hänvisade istället till brott begångna "av en stat mot sina egna medborgare". Det finns även en ganska okänd FN-rapport från 1948 som beskriver denna omnämnande lite mer i detalj (se länken i wikilänken jag har nämnt här ovan). Finns även omnämnt på vår hemsida om armeniska folkmordet 1915 och dess innebörd för framkomsten av begreppet "folkmord" (genocide) m.m.

Svara Avbryt
Close