9 svar
2909 visningar
Fannymonnig är nöjd med hjälpen
Fannymonnig 14
Postad: 6 apr 2021 09:59

Förtroende för massmedia

Vilka effekter skulle det få på vårt samhälle om vi inte litade på massmedias rapportering eller på de funktioner/institutioner i samhället som skall granska massmedia? Ledord: Ett diskuterande och reflekterande svar med en analys som förklarar hur detta påverkar samhället omkring oss med hjälp av egna slutsatser som är förankrade i externa källor som fördjupar diskussionen

 

Detta är det jag skrivit. Vet att jag snöade in lite på sociala medier. Vill gärna ha feedback så snart som möjligt då den ska in idag. 

Vi kan redan idag kan se tecken på att samhället litar mindre och mindre på massmedier.  Enligt Förtroendebarometer undersökning år 2020 så har bara en tredjedel  av den svenska befolkningen förtroende för klimatrapporteringen från våra medier och siffrorna blir bara lägre när vi kollar hur det ser ut gällande invandringspolitiken. Vad händer då med vår demokrati när samhället slutar lita på våra massmedier? Som jag nämnde tidigare är median en stor del av ett lands demokrati. Det är där man kan hitta all fakta som behövs inför politiska val. Du ska kunna vända dig till median för att bli påläst om de samhälle du lever i och det politiker du har att välja mellan. Om samhället inte känner att det kan lita på medier så kommer det bli svårare att ta ställning i valen. Gör det att folk kommer sluta rösta och strunta  politiken? Nej, förmodligen inte. Om du inte kan lita på massmedier vänder sig folket till alternativ. Det största alternativ för att läsa nyheter är sociala medier. 


Sociala medier finns för att tjäna pengar på din tid. De använder sig av algoritmer och sparar data på vad du finner intressant. Om du kollar på din instagram, facebook, tiktok, twitter eller annan social medie app, så är dem inlägg och texter som poppar upp särskilt utvalda för dig. Vad tycker du är intressant, vad får dig att stanna på appen, scrolla vidare. De politiska inlägg som syns i ditt flöde kommer inte vara objektiva. Du kommer inte få se och läsa artiklar som skulle argumentera emot de inlägg och klipp du tidigare gillar. All information du får kommer vara väldigt ensidig och kommer bara övertyga dig att de du tänkte från början var helt rätt. När du kollar på debatter från massmedier så kommer alla delar av den politiska kakan vara med. Du kommer att läsa och höra argument från den sida som du själv annars hade sökt efter. Som jag beskrev i tidigare frågor så krävs det att en text tar med all fakta för att vara objektiv, inte bara det bra eller det dåliga. Men så jobbar inte algoritmerna på din app, du ser bara en sida av kakan. 

 

En av det frågor som delar upp vårt svensk samhälle som mest just nu är frågan om invandringspolitik. En inte så förvånande nyhet är att det är just den frågan som diskuteras som mest på alternativa medier. Som mest är det den invandringskritiska sidan som diskuteras på dessa medier. Man kan även se att den borgerliga sidan har ett mycke svagare förtroende för massmedier än de socialistiska. Om det två sidorna av politiken sitter och läser och tar in helt olika fakta så kommer deras syn på världen och samhället såklart också bli helt olikt från varandra.  De länkar och inlägg som sprids bland det invandringskritik så kan man även se ofta är väldigt dramatiska och  emotionellt laddade. Det ger inte alltid en så faktabaserad syn på frågor utan ger mer vatten på kvarnen av vad dem redan tyckte. Synen på hur samhället ser ut blir då helt sned. Hur ska samhället kunna göra förnuftiga beslut om vi bara ser på vår sätt i en fråga, vi måste lyssna och lära från varandra för att kunna få ett samhälle som fungerar för alla.

Jonto 8876 – Moderator
Postad: 6 apr 2021 16:45 Redigerad: 16 jan 2022 19:47

Du har en tydlig och bra poäng i att om man inte längre litar på massmedier eller de traditionella medierna, så söker man sig andra alternativ exempelvis sociala medier.

Det som du pratar om i ditt andra stycke om att sociala medier via algoritmer, exponerar oss för budskap som vi redan håller med om, som förstärker vår åsikt och att vi riskerar att inte få till oss sådant som säger emot den åsikt vi har. Där finns dock faktiskt ett begrepp för det som du kan väva in so heter filterbubblor: https://urplay.se/program/206246-vi-forklarar-digitala-begrepp-filterbubbla , Det är extra bra att få in ett begrepp för det. Däremot om du nu ska få till ett mer nyanserat svar så är det faktiskt så att vissa menar att detta inte stämmer. Se: https://www.ne.se/info/aktuellt/skola/forskning-ifr%C3%A5gas%C3%A4tter-filterbubblorna/ 

Där finns i alla fall chans att hitta en fördjupad diskussion. 

Du pratar en del om alternativ media. Det har blivit en intressant diskussion. Att människor som inte litar på att massmedia skriver sanningen eller inte tar upp deras problem, vänder sig till alternativa medier. Alternativa medier måste inte vara dålig men det finns problem. Kanske kan du förklara lite tydligare vilka problem som finns med alternativa medier. Hur skiljer sig de mot de traditionella massmedierna? Är det alltid tydligt vem som står bakom de alternativa medierna och  vad de har för avsikt och syfte? Följer dessa medier pressetiska principer? Finns det någon ansvarig utgivare? Finns det positiva saker med alternativ media? En artikel som du kanske kan använda och hänvisa till för det som du skriver: https://www.svt.se/opinion/sa-mycket-engagerade-alternativa-medier-under-valrorelsen

Konspirationsteorier är en annan sak som är värd att ta upp. Kring exempelvis coronaviruset och vaccinet så har det funnits spridda uppfattningar och rykten som inte stämt med verkligheten eller varit överdrivna. Hur kan det hänga ihop med tilltro till media och institutioner som granskar staten? Vad kan bli konsekvensen för samhället om människor har dessa felaktiga uppfattningar eller tror på och sprider dessa rykten?

Fannymonnig 14
Postad: 6 apr 2021 17:52

Omg! Tack tack tack. Verkligen super hjälpsamt.

Jonto 8876 – Moderator
Postad: 6 apr 2021 19:48

Ingen orsak. Lycka till!

Anam01 6
Postad: 21 okt 2021 19:55
Fannymonnig skrev:

Omg! Tack tack tack. Verkligen super hjälpsamt.

Hej, Kan du klistera här länken av din källare snälla??

Anam01 6
Postad: 21 okt 2021 19:56
Jonto skrev:

Ingen orsak. Lycka till!

Kan du berätta mig länken av vad han  har skrivit uppe.

Jonto 8876 – Moderator
Postad: 21 okt 2021 20:25

Anam01.  Vi förstår inte riktigt vad du menar

Fannymonnig 14
Postad: 22 okt 2021 14:37

Hej Anam01, jag har skickat rubriker på till dem artiklar/ klipp jag läste när jag skrev denna text. Där borde du kunna hitta fakta för att skapa din egna text. Kolla privata meddelanden, jag skickade där. 

DianaD 11
Postad: 19 nov 2021 01:09
Fannymonnig skrev:

Hej Anam01, jag har skickat rubriker på till dem artiklar/ klipp jag läste när jag skrev denna text. Där borde du kunna hitta fakta för att skapa din egna text. Kolla privata meddelanden, jag skickade där. 

Hej

Kan du snälla skicka länkarna till mig med? Skulle uppskatta det enormt

cardian 1
Postad: 16 jan 2022 19:31

hej kan skicka källor till mig ?

Svara Avbryt
Close