3 svar
125 visningar
Diya Rzgar är nöjd med hjälpen
Diya Rzgar 282
Postad: 17 jan 2023 20:12 Redigerad: 17 jan 2023 20:12

demokrati eller diktatur ?

Hej, jag försöker att svara på den här frågan: 

I programmet säger Agneta Pleijel att kulturen i diktaturer är mer intressant än den i demokratier. Vad menar hon med det? 

Jag har tänkt på frågan i en stund nu men kommer inte fram till något rimligt, kan det vara så att hon menar att i diktaturer är kultur mer viktig eller något man tvingas alltid tänka på men i demokratier är man fri när det gäller kultur och är något som inte prioriteras lika mycket som i diktaturer? 

Uppskattar all hjälp :) 

Tack

JohanF 4724 – Moderator
Postad: 17 jan 2023 23:14

Jag skulle kunna tänka mig att för en utomstående blir kulturen i en diktatur mer intressant eftersom den lättare blir mer särpräglad med mindre influenser från andra kulturer. Influenser som annars kommer via media, invandring, utvandring etc.

Jonto Online 9436 – Moderator
Postad: 17 jan 2023 23:26

I en demokrati där vi är fria att i många avseenden leva och bete oss hur vi vill, tenderar det till att skapas många olika kulturer inom ett land. Vi är väldigt olika, beter oss väldigt olika och lever på olika sätt, för att vi har möjligheten att göra det. Självklart finns det ett gemensamt kulturarv i form av historia, tradition och normer men i en demokrati har man möjligheten att förhålla sig väldigt fritt till de normer som finns.

I en diktatur så har kultur och normer ett mycket större värde, eftersom du som medborgare är tvungen att förhålla dig till det och det finns en förväntan att alla ska leva på ett visst sätt. Det skapas en gemensam kultur, för att regimen genom maktmedel kan få alla att leva på ett visst sätt.

Laguna Online 29324
Postad: 20 jan 2023 19:34

Man behöver mer sammanhang för att förstå vad hon menade, men min första tanke var att hon avsåg den äkta kulturen. Inte den som är påbjuden av myndigheterna, vilket det vanliga folket totalt struntar i utom när myndigheterna frågar, utan relationer mellan människor, släkt, vänner, hur man hjälper varann när saker inte fungerar, barnvisor, berättelser om det förflutna, etc.

Sådana saker som man lättare kan välja bort eller tolka efter eget huvud i ett fritt pluralistiskt sammanhälle, men som är det enda viktiga i en diktatur.

Svara Avbryt
Close