2 svar
37 visningar
Emma0066 14
Postad: 16 nov 20:41 Redigerad: 16 nov 21:38

Franska och amerikanska revolutionerna

Hej!
jag har snart prov på franska och amerikanska revolutionerna. Jag förstår inte riktigt hur de hänger ihop? Förutom att Frankrike gav pengar till Amerika.

sedan undrar jag också om konsekvenser och orsaker! 

tack!

Jonto 7952 – Moderator
Postad: 16 nov 20:50

Den amerikanska  revolutionen skedde först. Det ledde till frihet för amerikanarna mot storbritannien, ett nytt land med en ny författning och ett nytt demokratiskt parlament.  Fransmännen inspirerades av det här och tog till sig idéerna från franska revolutionen om liberalism och frihet i sin frigörelsekamp mot kungen och adeln som hade stor makt i Frankrike. Genom amerikanska revolutionen så såg man att revolutioner som medel för att åstadkomma förändring och frihet är möjlig och kunde ta inspiration av idéer.

samhällsorientering 19
Postad: 16 nov 21:05

Några orsaker till båda revolutionerna är att alla från tredje ståndet i Frankrike och de brittiska kolonisterna i Amerika behövde betala orimligt mycket skatt. Men en stor skillnad är vilka som behövde betala skatt. I Frankrike betalade bara det tredje ståndet, inte adeln eller prästerna. I Amerika betalade alla kolonister skatt, och om man jämför med britterna i Storbritannien så var den summan enorm (detta ledde så småningom till Boston tea party).

Båda revolutionerna var inspirerade av upplysningstidens idéer, däribland om hur ståndssamhället är ett orättvist samhälle och att alla människor bör födas med lika mycket värde och därifrån ska man jobba sig uppåt, osv. 

Några konsekvenser är att både USA och Frankrike fick till slut någon sorts demokratisk grundlag. Till exempel så skrevs Code Napoleon i Frankrike, där tar man bland annat upp att alla är lika inför lagen och att alla ska betala skatt. I USA:s självständighetsförklaring står det: "Vi anser dessa sanningar självklara: att alla människor är skapade lika, att de av sin SKapare utrustats med vissa obestridliga rättigheter, att till de hör liv, frihet och strävan efter lycka."

Jag hoppas att något av detta hjälper, allt detta jag har skrivit är någonstans på 8:ans nivå, så jag ber om ursäkt, haha. Lycka till ^^

Svara Avbryt
Close